OPERACIONI zahvat koji je obavljen na teško povređenom drvoseči Svetislavu Đukiću u našoj bolnici, radi se samo u hitnim slučajevima. Zahvaljujući sjajnoj asistenciji tima u kojem je bilo dvadesetak kolega, operacija je bila uspešna. Reč je o velikoj povredi sa otvorenom ranom dužine između 20 i 30 centimetara. Problem je bio jer su njegova rebra bukvalno pretvorena u "piljevinu". Grudni koš je bio pun krvi, zemlje, trave i ostataka od četinarske šume. Srce mu je bilo povređeno i krvarilo je niz mišić, a jedno plućno krilo je kolabiralo.

Ovako u nekoliko rečenica dr Goran Kamidžorac, hirurg Opšte bolnice "Studenica" uz Kraljevu, vođa tima koji je uspešno operisao Svetislava Đukića, teško povređenog motornom testerom, objašnjava pacijentovo stanje i komplikovanu operaciju kojom je drvoseči iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje spasen život.

PROČITAJTE I:POVREĐENI DRVOSEČA: Jedva sam izvadio testeru iz grudi

- Za minulih dvadesetak godina ovo je bila tek treća operacija povrede srca koja je urađena u kraljevačkoj bolnici. Mlade kolege su mi puno pomogle, anestezija je besprekorno funkcionisala. Pacijent nije mogao da bude transportovan i mi smo ušli u salu da ga operišemo i spasli mu život - dodaje dr Kamidžorac.

Povređeni Đukić uspešno se oporavlja na Odeljenju intenzivne nege i više nije priključen na aparate. Svojim lekarima je ispričao da je uprkos tome što mu je testera presekla plućnu i srčanu maramicu, i deo srčanog mišića i što su se kroz rasekotinu videli unutrašnji organi, uspeo da majicu veže oko rane i krene niz šumu po pomoć.

- Lekari su mi spasli život i nemam reči da im zahvalim - iz bolničke postelje kratko poručuje Svetislav.

PROFESIONALCI

ZVONIMIR Veselinović, načelnik Odeljenja hirurgije kraljevačke bolnice, kaže da iza svakog uspeha stoji timski rad i da mu je veliko zadovoljstvo što predvodi ovako vrhunske profesionalace.

- Dugi niz godina smo razmišljali o formiranju ovog tima. I proizvod toga je uspeh ove operacije - naglašava Veselinović. - Bili smo i treća ustanova u Srbiji koja je uradila laparoskopsku operaciju žučne kese. Dve godine unazad laparoskopski radimo i operacije raka debelog creva, trbušnih i žučnih kila, kao i brojne druge intervencije.