PROŠLO je jedanaest dana od kada su nadničar Veljko Radović (52), invalid bez noge, i njegova nezaposlena supruga Nada (35) iz Male Ježevice kod Požege, u požaru ostali bez kuće, a tri devojčice - Nataša (16), Dragana (15) i njihova polusestra Bojana (4) još se smrzavaju bez krova nad glavom, bez struje, odeće, pokućstva i osnovnih potrepština. Čitaoci "Novosti" i drugih srpskih medija do sada su uplatili oko 100.000 dinara da se njihov dom obnovi, što nije dovoljno, a predsednik opštine Požega Milan Božić je reporterima našeg lista obećao da će se lokalna samouprava ipak pokrenuti i obezbediti deo materijalne i stručne pomoći - tokom iduće nedelje.

- Na sednici opštinskog veća sledeće sedmice odobrićemo deo novca za pomoć Radovićima. Mislim da smo u mogućnosti da obezbedimo nekoliko stotina hiljada dinara, da se kuća stavi pod krov, ali zasad ne znam tačan iznos, jer imamo više mesta gde je pomoć neophodna - rekao je Božić.

Dok pomoć ne stigne, tri devojčice se smrzavaju u letnjoj kuhinji, pod betonskom pločom, koja će početi da prokišnjava posle prvog jačeg pljuska. Minimum odeće i potrepština tek za puko preživljavanje obezbeđeni su solidarnošću dobrih ljudi, uslediće nabavka školskih knjiga... Inače, deca su ostala i bez računara, a vatra je progutala i sav nameštaj i belu tehniku.

Pročitajte još - JUNAŠTVO UPRKOS VELIKOJ NESREĆI: Spasla sestru iz plamena, od svega im ostale samo tri čaše

- Posle vaše intervencije javio nam se telefonom predsednik opštine, obećao je da će Grad pomoći tokom iduće nedelje. Strahujem da će se deca porazboljevati i molim nadležne da sve ubrzaju ako imaju moći da to urade - kaže nam Nada, majka tri devojčice.

Požar je kuću Radovića zahvatio poslednjeg letnjeg dana, oko 15 časova. Učenica drugog razreda požeške Srednje tehničke škole Nataša pokazala je prisebnost i hrabrost vrednu divljenja. Ona je polusestru, četvorogodišnju Bojanu kroz dim iznela iz sobe na sigurno.

Nataša je iz požara uspela da izbavi malu Bojanu


Nažalost, vatra je progutala sve što je godinama za decu sticano. Deca sada spavaju na dušecima spuštenim na betonski pod. Veljko mesečno prima 13.500 dinara invalidnine, a u nadnicu uspeva da ide jer ima sopstveni traktor sa priključcima. To ni izbliza nije dovoljno da se kuća stavi pod krov i da mališani bezbedno sačekaju još hladnije dane.

POMOZIMO RADOVIĆIMA

U IŠČEKIVANjU opštinara, koji do pondeljka nisu izašli na teren da porodicu obiđu, budućnost tri devojčice zavisi od čitalaca "Novosti". Za pomoć porodici Radović otvoren je namenski žiro račun na ime Veljko Radović, 31213 Mala Ježevica bb, u "Poštanskoj štedionici": 200 115767801 75.