NAJVIŠA i najduža penjačka sportsko-turistička atrakcija Balkana Vija ferata Berim, završena je pre desetak dana u opštini Zubin Potok, a puštena je u upotrebu ovog vikenda. U subotu je stazom dugom tri kilometra, preko čeličnih nogostupa, sajli i visećih mostova, prelazeći visinsku razliku od 520 metara, prošlo 40 planinara, vodiča i alpinista iz centralne Srbije i inostranstva.

Najveći kompliment berimskoj ferati dali su profesionalni vodiči iz inostranstva, koji su je ocenili kao jednu od najatraktivnijih u Evropi, najavljujući dovođenje grupa ljubitelja adrenalinskih sportova da oprobaju veštine na "gvozdenom putu" u Ibarskom Kolašinu.

- Prva polovina Vija ferate Berim radi od 2015. godine, a zahvaljujući atraktivnosti, vodeći evropski i američki turistički časopisi uvrstili su je među glavne destinacije za aktivni odmor na Balkanu. Sad je kompletno završena i očekujemo da će do 2020. postati jedna od vodećih evropskih destinacija za ovu vrstu turizma - kaže Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalno ekonomski razvoj INTER koji je 2013. pokrenuo inicijativu za razvoj turizma u Ibarskom Kolašinu pod imenom Outdoor in u saradnji s opštinom Zubin Potok.

USPON Planinari kreću ka vrhu

Ta ideja je izgledala kao naučna fantastika, ali ubrzo pošto je uz pomoć donacija sagrađena prva polovina Vija ferate, počeli su da stižu turisti, od planinara do zaposlenih u velikim kompanijama koje su organizovale "tim-bildinge" na vrhu Berim i na jezeru Gazivode.


PROČITAJTE I: SRPSKI I RUSKI ELITNI DIVERZANTI OTKRILI: Na dnu jezera Gazivode se nalaze tajna čudesa iz doba Jelene Anžujske


- Od 2013. počeli smo da radimo na promociji Ibarskog Kolašina, obuci turističkih radnika, izradi strategija, ali smo shvatili da nam treba jedinstvena atrakcija, da bismo mogli da se razlikujemo od sličnih destinacija.

Zaključili smo da treba da napravimo Vija feratu kao redak turistički proizvod i pokazalo se da smo bili u pravu. Ona danas uspešno služi lokalnoj zajednici i konkretnoj ekonomiji bez koje nema opstanka srpskog naroda - kaže Mijačić.


OSVAJAČI Planinari Srbije i Crne Gore


On naglašava da turizam donosi značajna direktna sredstva s relativno malo ulaganja i da je opština Zubin Potok zato uložila sredstva u osnovnu infrastrukturu, a zatim je od Fonda za Sever Kosova, osnovanog po Briselskom sporazumu, dobila i sredstva za završetak ferate.

EKSTREMNO Gvozdeni put kroz pećinu

SAJLA Rizični prelazak iznad ambisa

- Ljudi su nas pre pet godina, kad smo izložili program promene imidža Ibarskog Kolašina iz krizne zone u turističku destinaciju, posmatrali kao da smo sišli s uma. Danas je sve drugačije jer smo uspeli da dovedemo ne samo turiste iz centralne Srbije, već i goste iz Francuske, Engleske, Nemačke, a aktivan odmor je postao deo lokalnog identiteta - kaže Mijačić.


DO POSLA PREKO SAJLE

BERIMSKA ferata zapošljava, posredno i neposredno, više od 120 ljudi, od vodiča do logističara. U Zubinom Potoku kažu da će taj broj biti i veći, jer su postojeći smeštajni kapaciteti nedovoljni i planira se otvaranje novih.