PETOČLANI tim Arheološkog instituta u Beogradu i Narodnog muzeja u Kruševcu počeo je prvo mapiranje svih arheoloških lokaliteta na području sliva tri Morave. U prethodne dve nedelje, naučnici su radili na takozvanoj arheološkoj prospekciji donjeg toka Zapadne Morave u okolini Trstenika.

Tokom trogodišnjeg projekta od nacionalnog značaja, koji finansira Ministarstvo kulture i sufinansira opština, uz učešće Narodnog univerziteta i muzeja u Trsteniku, arheolozi će obilaziti okolinu Kruševca, Varvarina, Ćićevca, kako bi stigli do velikomoravskog sliva.

PROČITAJTE JOŠ - Turski zapisi ukazali na crkve

Praktično, pionirski rad u rekognisciranju terena dao je i konkretne rezultate: zavidnu količinu pokretnog materijala, koji je trenutno na obradi, a čiju osnovu predstavlja ulomljena grnčarija iz preistorijskih perioda, materijal iz antike. Nalazi upućuju i na vreme rimske dominacije, što se ogleda u opekama i tegulama, koje govore o postojanju rimskih građevina. Neizostavno, stručnjaci su nailazili na tragove srednjeg veka, gde je dominantna kuhinjska grnčarija.

PROČITAJTE JOŠ - Đurovača krije istorijsko blago

- Želeli smo da ispitamo rečne terase, da vidimo kako se razvijala mreža naselja kroz preistorijske i istorijske periode - napominje, za "Novosti", arheolog Ivan Bugarski, sa Arheološkog instituta u Beogradu. - Istraživali smo površine zapadnije od Trstenika do linije Bresnog Polja, dakle, sva nalazišta na teritoriji opštine koja imaju veze sa Zapadnom Moravom. Najstariji tragovi u ovom trenutku bi bili iz gvozdenog doba, pozne preistorije - prvi milenijum pre nove ere. Dobili smo i pet novih lokaliteta iz različitih epoha, a posebno je interesantno to što smo na srednjovekovnim nalazištima uočili model otvorenih naselja u rečnim dolinama.

TRASIRAJU PUT OSIM što prospekcija donjeg toka Zapadne Morave može da pomogne budućim istraživačima, dajući im odgovor na pitanje koji lokaliteti su tačno pogodni za dalja ispitivanja, izvesno je da će i budući infrastrukturni radovi i izrada prostornih planova i strateških dokumenata biti oslonjena na rezultate stručnjaka.
Arheolozi su se na terenu suočavali i sa neuzoranim njivama, gustim stršnjištima, parlozima... Priroda terena je ponekad diktirala dinamiku popisa nalazišta, a Bugarski ističe da su se analizom topografskih karata i satelitskih snimaka relativno brzo odredile zone velikih plavljenja, koje sasvim sigurno nisu bila naseljavane.

- Na površinskim slojevima registrujemo ostatke starih naselja - kaže Marin Bugar, kustos-arheolog Narodnog muzeja u Kruševcu. - Sve se to kasnije georeferencira digitalnim savremenim tehnologijama, ubacuje u jedan geografsko-informacioni sistem, gde se utvrđuju gabariti tih nalazišta,preko digitalnih podataka određuju tačno njihove pozicije, punktiraju, odnosno markiraju konkretni arheološki nalazi otkriveni na terenu, tako da imamo jedan spoj klasičnog arheološkog posla sa modernim tehnologijama.


TRAGOVI PROŠLOSTI

DALjA istraživanja donjeg toka Zapadne Morave mogla bi da detaljnije otkriju i način na koji se živelo kroz istoriju. Pouzdano se zna da su postojali svi uslovi za intenzivan život. Ostave novca, na primer, upućuju na postojanje trgovine, a putevi da je ovaj krak bio prometan.

- Cilj nam je i da u nauci pomalo zapostavljen region Zapadnog Pomoravlja ponovo dospe u žižu interesovanja - kaže arheolog Milica Radišić, koja je sa kolegama Uglješom Vojvodićem i Dimitrijem Markovićem deo petočlanog tima.