Svi državni putevi su prohodni, a ekipe putara rade u tri smene kako bi se saobraćaj u Srbiji odvijao nesmetano, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Sneg neprekidno pada 24 sata, ali su prema informacijama Javnog preduzeća "Putevi Srbije" sa terena, svi državni putevi raščišćeni i prohodni, posebno putevi prvog i drugog reda prioriteta.

Izvršni direktor sektora održavanja državnih puteva prvog i drugog reda u JP "Putevi Srbije", Zoran Stojisavljević, kaže da se mreža državnih puteva održava u skladu s planom zimske službe, kao i da od 1. novembra putarska preduzeća rade u tri smene na putevima prvog prioriteta.

"Prognoze kažu da će sneg padati do nedelje u podne, ali mi svoj posao radimo permanentno. Najvažnije je da je urađena preventiva i da se interveniše blagovremeno kad počnu padavine", kaže Stojisavljević.

On ističe da su sve pripreme za zimsku službu urađene na vreme, da je mehanizacija spremna za reagovanje, kao i da je nabavljeno 72.000 tone soli i 100.000 tona rizle i šljake.

PROČITAJTE I: SNEG ŠIROM SRBIJE: Zabeleli se Beograd, Sremska Mitrovica, Valjevo, Kragujevac

Stojisavljević, koji je i rukovodilac štaba zimske službe, dodaje da će i one deonice koje planom zimske službe nisu obuhvaćene, biti raščišćene kad se završi raščišćavanje puteva prvog i drugog prioriteta.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, naložila je u petak svim preduzećima, agencijama i direkcijama iz resora Ministarstva da zbog najavljenih snežnih padavina preduzmu sve preventivne mere koje će omogućiti nesmetano odvijanje saobraćaja.

Sombor / Foto Tanjug

SAOBRAĆAJ NA AERODROMU ODVIJA SE NESMETANO

Avio saobraćaj na beogradskom aerodromu odvija se po planiranom redu vožnje, izjavio je danas Raša Ristivojević, izvršni direktor Aerodroma "Nikola Tesla".

"Građani mogu da budu sigurni, sve je potpuno bezbedno i naše službe rade 24 sata, neprekidno se čisti sneg sa piste i staza za poletanje i sletanje. Ovo je za nas uobičajena situacija u ovo doba godine i što se tiče bezbednosti i putnika, sve je na najvišem nivou”, rekao je Ristivojević.

Užice / Foto D. K.

On je istakao da od 1. novembra, kada je formiran zimski štab, ljudi iz tehnike i zemaljskog opsluživanja 24 sata su u pripravnosti, kao i da aerodromske službe poseduju svu neophodnu mehanizaciju i sredstva za hemijsko tretiranje poletno-sletnih manevarskih površina, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"U ovom trenutku situacija je pod kontrolom, letovi se realizuju po redu vožnje, a ukoliko i ima kašnjenja, to je zbog slične situacije u regionu. Ukoliko letovi kasne pri poletanju, kasniće i kod nas pri sletanju. Noćas smo, na primer, imali vanredno sletanje iz Geteborga, jer avion nije mogao da sleti u Tuzlu”, rekao je on.

Novi Sad / twitter.com


ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ FUNKCIONIŠE BEZ PREKIDA

Železnički saobraćaj na teritoriji čitave Srbije funkcioniše bez prekida, i pored velikih snežnih padavina, saopštile su "Infrastrukture železnice Srbije".

Kako se navodi u saopštenju, organizovana su neprekidna dežurstva, kako bi se na najbolji i najefikasniji način reagovalo u uslovima vremenskih neprilika, a pored Centralnog operativnog štaba, organizovano je i 43 regionalnih operativnih štabova, koji neprekidno prate situaciju na terenu.

Smederevo / Foto N. Živanović

Na terenu duž pruga organizovano je preko hiljadu radnika spremnih da u najkraćem roku reaguju u slučaju većih problema prouzrokovanih snežnim padavinama.

"Infrastruktura železnice Srbije" blagovremeno je obavila sve pripreme za rad u zimskim uslovima, a sa prvim snegom aktivirani su svi planovi za postupanje u ovakvim situacijama, dodaje se u saopštenju "Infrastruktura".


OTEŽAN SAOBRAĆAJ NA AUTOPUTU BEOGRAD - NIŠ


Zbog snega otežan saobraćaj na autoputu Beograd-Niš

Na autoputu Beograd-Niš, u oba smera, danas je otežan saobraćaj zbog snega na kolovozu, a najveća gužva je na delu od skretanja za Mladenovac ka Beogradu.


Na autoputu su angažovane mašine za čišćenje snega, ali se sneg ipak zadržava na putu.


Naročito je velika gužva na delu od Malog Požarevca ka Beogradu, gde se vozila kreću brzinom od oko 80 kilometara na sat.