PRVO je nekoliko trenutaka unezvereno posmatrao oko sebe, tražeći pogodan cilj. Trajalo je to dugo kao večnost, nekoliko kratkih sekundi. Okrenuo je hitro glavu nalevo, pa nadesno, pa opet nalevo. A onda ga je spazio pravo pred sobom. U dva koraka stigao je do automata za parkiranje i svom silinom se ustremio na njega.

Čeličnom štanglom mahnito je raspalio po ekranu na kome je zauvek ostalo ukočeno vreme po satnici poslednjeg vozača. Milioni sitnih kristala raspršili su se kroz etar kuckajući mu u znak oproštaja po staklu zaštitnih naočara. Zastao je na trenutak, impresioniran efektom koji je izazvao, dok se duga subotnjeg popodneva prelamala na slomljenom staklu, a onda, osokoljen postignutim, dao je sebi oduška i, kao da je dobio krila, počeo besomučno da lupa po osuđenom aparatu.


PROČITAJTE JOŠ: "ŽUTI PRSLUCI" NE ODUSTAJU: Makron pozvao na mir i red uoči protesta, bačen prvi suzavac (VIDEO)

U pravilnom i žustrom ritmu kršio je spravu nakupljenim besom koji je kuljao kroz vetrokaz zategnutih mišica. Huktao je, zamahivao i udarao, sve dok prvobitni elan nije popustio, zamišljajući u uspravnom parkimetru bezosećajnu nepopustljivost u oholoj gordosti klasnog neprijatelja.

Iza njegovih leđa, četvorica nadljudskom snagom na ho-ruk prevrću nesrećni zeleni automobil. Kao da su dugo vežbali za ovaj vitalni performans, rasporedili su se, bez reči, duž vozačeve strane, zaljuljali šasiju i završnim zamajcem za tili čas zavrteli mu gume ka otvorenom nebu. Kresnuo je upaljač.

Prekoputa, vod savremenih ratnika pijucima je marljivo izvaljivao ulične kocke i njima punio urbane fišeklije. Površne arheološke radove ekspresno su zamenili položajem nagotovs. Ka izlogu banke, kao po komandi, pleteo je kameni pljusak građanskog gneva. Streljana vitrina, izrešetana rafalom, umirala je lagano na škrtom decembarskom suncu.

Ka mirisu suzavca, nebeski katran postajao je sve gušći. Kisela opora navrla da štipa grlo, pogled lagano topi okoliš u razvodnjeni akvarel. Pod nogama, spaljeni asfalt, nad glavama, topot tromblona iz sumraka bogova i kas Valkira.

Nakupljanje bukačkog mnoštva generiše povike na juriš. Stuštili se, uz dobošare i "Marseljezu", Dučkeovi štitari i naslednici Alena Krivina. Zabranjeno je zabranjivati. Budite realni, tražite nemoguće. Pa onda povlačenje u panici, kad dimne granate zaspu temena usijanih revolucionarnih glava.

Gradski jedriličari traže pogodan slobodarski vetar. U potrazi su za jatima krupnih kapitalističkih riba koje bi da love najradije štapom. Cilj im je da na bućku prevare moćne pučinske predatore, ali im lukave lampuge klize kroz prste.

Kod zasutog Etoala, nadrealna scena. Zahuktali oklopnjak zastaje i propušta me na pešačkom prelazu. Hodam po mobilisanoj zebri s ličnom kartom u džepu. Legitimisanje pred špalirom. Trenutak čudne tišine, pa ponovo stane da gruva.


PROČITAJTE JOŠ: Princ Stefan Karađorđević kršten u crkvi Svetog Andreja (FOTO)

Ispaljena patrona suzavca cilja široku dušu vazduha. U nedohvatnom luku ispisuje dijagram odbrambenog zapisa. Nedovršena parabola. Peh. Prhnu golub, skrši mu krila. Nema nam mira. Tačno pola veka kasnije, Pariz ponovo u krvi i dimu udara socijalne temelje poljuljanoj svetskoj pravdi.