DA ima ogromno srce, veće nego Kanada čiji je državljanin, dobrotvor srpskog porekla Milomir Glavčić (94), rodom iz sela Kovača kod Jošaničke Banje podno Kopaonika, dokazao je nebrojano puta, nesebično pomažući svom rodnom kraju, zemljacima, komšijama, prijateljima i rodbini.

Za minulih sedam decenija, ovaj dobrotvor je, prema gruboj računici, svom rodnom kraju poklonio čak sedam miliona evra, a samo Kraljevčanima - gotovo dva miliona evra.

Za izgradnju novog mosta preko Ibra, koji nosi njegovo ime, Glavčić je Kraljevu svojevremeno poklonio oko milion evra. Potom je malo više od pola miliona evra dao ovdašnjoj Opštoj bolnici "Studenica" za kupovinu magnetne rezonance, pa 247.500 za nabavku najsavremenijeg skenera, kao i 70.000 za ultrazvuk, dok je za izgradnju nedavno završenog vrtića u prigradskom naselju Beranovac donirao 200.000 evra.

Pročitajte još: POVRATAK U ZAVIČAJ: Tomanj lepši od Beograda

Uz to, ovaj veliki humanista finansirao je i izgradnju vrtića u Raški, pomaže školovanje mladih, lečenje bolesnih, tokom ratnih godina na prostoru bivše Jugoslavije nije zaboravljao ni izbeglice, kao ni najugroženije u poplavama u Srbiji 2014. i 2016. godine. Pomogao je i tokom izgradnje Crkve Svete Petke u svom rodnom kraju, pa lokalnih puteva, biblioteke, domova kulture...

- Dugačak je spisak humanih dela velikog dobrotvora Glavčića. Teško je naći prave reči kojima bismo izrazili svoju zahvalnost za sve ono što je učinio za kraljevački kraj. Novi most preko Ibra i jedna ulica nose njegovo ime, novosagrađeni vrtić na Beranovcu zvaće se "Milomir", da mu se bar malo i na simboličan način odužimo - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Glavčićev most u Kraljevu - Foto G. Šljivić


Za dobročinstvo i humanost, patrijarh Irinej odlikovao je Milomira Glavčića Ordenom Svetog Save trećeg reda, a bivšeg predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića - Sretenjskom zlatnom medaljom, dok su ga Kraljevo i Raška proglasili svojim počasnim građaninom.


Skener u kraljevačkoj Opštoj bolnici "Studenica"


KAO NA FILMU

ŽIVOT dobrotvora Milomira Glavčića podseća na film visokobudžetne holivudske produkcije. Kao siroče u potrazi za koricom hleba, Milomir se iz rodnog kraja u svet otisnuo 1948. godine. Najpre u Beograd, a potom preko Prespanskog jezera u Grčku. Put ga je preko Italije odveo u daleku Kanadu, gde se skrasio u gradu Nijagara Fols. Baveći se raznim poslovima, od metalskih do stolarskih, zahvaljujući vrednom radu, Glavčić je stekao zavidnu imovinu - hotele, 3D bioskop, stotine hektara zemlje... Iako gotovo sedam decenija nije bio u Srbiji, nijednog trenutka nije zaboravio odakle potiče, svoju otadžbinu i svoje zemljake.