KRALj Aleksandar Karađorđević rodio se u staroj spratnoj kući sa potkrovljem u centru prestonog Cetinja. Sagrađena 1883, kuća je bila svadbeni dar knjaza Nikole Petrovića kćerki, kneginji Zorki, ženi Petra Karađorđevića.

Danas je kuća pretvorena u Etnografski muzej sa oko 4.200 eksponata.

Od 1909. u kući se nalazilo Srpsko poslanstvo sve do kraja 1915. godine, kada su početkom 1916. umarširale austrougarske trupe. U zgradi je između dva rata bio smešten oficirski dom, a kasnije je bila pretvorena u stambeni prostor u kojem je živelo nekoliko porodica, sve dok nije usledila nova prenamena i zgrada postala muzej. Obnovu kraljeve rodne kuće, koja je počela 1989. godine, finansirala je - Srbija.

- Aleksandar je u toj kući proveo prve godine života. Deda Nikola iz milošte ga je zvao Sandro - pričaju Cetinjani. - Dečak je rastao i stasavao i ni po čemu se nije izdvajao od vršnjaka. Trčkarao je po prašnjavim džadama, slušao gusle i priče o junaštvu Crnogoraca. Odavde je poneo cetinjski akcenat, koji mu se kasnije izgubio.

Podsećaju da su uzalud posle obnove državne nezavisnosti 2006. godine "upirali" da ovo kraljevo zdanje opet postane diplomatsko predstavništvo Srbije. Ta se želja nije ispunila, a Ambasada Srbije smeštena je u Podgoricu.

Priče vremešnih Cetinjana, ali i brojni dokumenti i fotografije, potvrđuju da je narod voleo svog kralja. Uvek kada bi dolazio građani su masovno izlazili da ga pozdrave.

PROČITAJTE I: Kralj Aleksandar glavom platio samostalnu politiku

- Kralj Aleksandar je rođen u kući koja je podignuta na mestu gde se nekada nalazila kuća Zorkinog dede po majci, vojvode Petra Vukotića - kaže, za "Novosti", istoričar Jovan Markuš, nekada predsednik SO Cetinje. - Posle ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju 1934, u neposrednoj blizini kuće podignut je 1937. granitni spomenik kralju Aleksandru, visine devet metara, rad vajara Ivana Meštrovića. Spomenik su srušili italijanski fašisti i crnogorski separatisti 1941. godine. Šta je bilo sa srušenom bistom nije poznato - da li je pretopljena ili bačena u more, još je tajna.

Silazak sa Lovćena posle polaganja Njegoševih posmrtnih ostataka u obnovljenu kapelu 1925. godine / Foto Privatna arhiva Jovan Markuš


Pre šest godina Srpski nacionalni savet zatražio je od opštine Cetinje i Ministarstva kulture obnovu spomenika Aleksandru Karađorđeviću, ali im je poručeno da taj predlog predstavlja "novi pokušaj poniženja Crne Gore, jer je dinastija Karađorđevića učestvovala u slomu crnogorske dinastije Petrović".