ZNANjEM i kreativnošću, učenici OŠ "Vuk Karadžić" vinuli su se u orbitu, njih 11 je osvojilo titulu prvaka u dizajnu i programiranju robota na međunarodnom takmičenju FIRST Lego League.

Odabrali su ime "Vukonauti", kreirali dresove i osmislili način predstavljanja, pa ne čudi što su osvojili nagradu za najbolji vizuelni identitet - zahvaljujući izgledu tima, načinu prezentacije i osmišljavanjem štanda.

Svih 18 timova iz celog sveta imalo je isti zadatak iz robotike. Trebalo je konstruisati i programirati robota od lego elemenata namenjenog za rešavanje jedinstvenih zadataka. Ocenjivani su izgled robota i način programiranja, kao i timski rad i saradnja sa drugim timovima.

Pročitajte još: OSNOVCI IZ KIKINDE PRVACI U ROBOTICI: Znanje plasirano pravac u orbitu

- Morali su da rade mnogo mimo redovne nastave. Iz biologije su učili o ljudskom telu, iz fizičkog o tome kako se mišići ponašaju na Zemlji i kako bi se ponašali u svemiru... - kaže nastavnik Goran Gojkov, koji ih je pripremao.

tim "Vukonauta" - Vuk Jakić, Ognjen Jovandić, Anja Janković, Dunja Bjelić, Marina Radivojša, Ana Stojković, Ana Lipovan, Aleksandar Trajkovski, Predrag Kovačević, Boris Bodrožić i Dejan Kerkez, ističe zasluge nastavnika Gojkova u zajedničkom uspehu.

- Pripreme smo počeli pre godinu i po, kada je nastavnik Goran došao u našu školu. I tokom celog zimskog raspusta radili smo i po četiri-pet sati - pričaju "vukonauti".

Robota su dobili iz Kalifornije, zahvaljujući nastavniku koji je bio u kontaktu sa jednom tamošnjom školom.

- Robota smo poboljšali, ubrzali mu kretanje i potrudili se da ga što više ulepšamo. Trebalo je dosta rada, ali nismo odustajali - objašnjavaju Predrag, Boris i Aleksandar.

Mlađi Vuk i Ognjen kažu da su ciljevi takmičenja razvijanje timskog rada i druženje.

- Nismo znali imena jedni drugima, pripreme su nas povezale, zbližili smo se i postali dobri drugari. Dodatni rad nije uticao na učenje - kažu Vuk i Ognjen.

Pročitajte još: Srpski tim se u Petnici sprema za međunarodno takmičenje

ĐACI iz Kikinde pokazali su i kako bi se čovekovo telo ponašalo na dugom svemirskom putovanju. Dunja i Marina iskoristile su iskustvo iz Ronilačkog kluba "Orka" i simulirale bestežinsko stanje u bazenu. Dve Ane zaslužne su za program vežbe u prostoru bez gravitacije.

-

Prezentaciju smo uradile bez peraja, jer ih nema u svemiru. Vežbe su nam originalne, balansirale smo telom, pokazale kako se može hodati po dnu bazena, kako se pluta u takvim uslovima i kako se može igrati loptom - opisuju Dunja i Marina, dok dve Ane pokazuju vrlo jednostavnu spravu za vežbanje - štrik.

- Pošto u svemiru nema gravitacije, nema šta da drži mišiće, pa su korisne elastične trake - kažu one.

DEJAN KAO MASKOTA

IMAJU logo ekipe, a i svoju živu maskotu - to je petak Dejan Kerkez. Od Aleksandra je čuo kako su vežbe zanimljive, došao je na čas i nije hteo da ode, a ostali su ga prihvatili. Pridružen je iako ekipa ne bi trebalo da ima više od 10 učenika. Prema propozicijama mogu da se takmiče đaci od devet do 16 godina. Nastavnik je članove tima birao prema njihovim sklonostima, i nije pogrešio.