EKIPA OŠ "Svetozar Marković" iz Vranja, koju su činili učenici osmog razreda Mateja Janjić, Ivan Veličković i Petar Savić, a predvodio ih je nastavnik-mentor Saša Ristić Škiri, osvojila je prvo mesto u finalu državnog takmičenja u programiranju robota u Beogradu i priprema se da osvoji Evropu.

Državno takmičenje je održano u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, u okviru akcije "Bitka za znanje", u kojem je učestvovalo više od 80 učenika iz 28 osnovnih škola sa teritorije cele Srbije.

- Zadatak je podrazumevao rešavanje problema sa upotrebom više robota, što je zahtevalo dodatnu kreativnost i veštine u programiranju - kaže direktorka škole, Tijana Đokić.

- Naši mladi programeri su zaista vredni i kreativni i nastavnik se mnogo trudi oko njih, na ponos cele škole. Mi smo i "digitalna škola" sa velikim brojem "digitalnih nastavnika", čime se trudimo da uhvatimo korak s vremenom, a ovaj uspeh dokazuje da u tome imamo uspeha - kaže direktorka.

PROČITAJTE I:Sa Bjelasice preko Srbije NATO snima i Rusiju!

Ona dodaje da je ista postava pre dve godine ostvarila plasman na Republičko takmičenje, što je dokaz kontinuiranog rada.

- Ove godine, naši robotičari su rešeni da osvoje Evropu - poručuje Tijana Đokić.

Mateja Janjić, Petar Savić i Ivan Veličković na takmičenju u Beogradu


Tim OŠ "Svetozar Marković" će sa još četiri iz Srbije učestvovati na Evropskom takmičenju MakeX, koje će u oktobru biti organizovano u Zagrebu, posle čega će najbolje plasirana srpska ekipa moći da učestvuje i na Svetskom takmičenju u Gvangdžou u Kini, u decembru.

POZIV DONATORIMA

ORGANIZATORI akcije "Bitka za znanje", pozvali su donatore, društveno odgovorne kompanije i pojedince da podrže akciju, kako bi zajedničkim snagama omogućili mladim talentima da učestvuju na prestižnom evropskom i svetskom takmičenju i da odmere znanja sa vršnjacima iz celog sveta.