MIS i mister seniori Srbije su Ljubinka Simić (73) i Darko Jagodić (81)! Laskave titule najatraktivnijih penzionera, ovo dvoje Beograđana dobili su juče na zvaničnom izboru u okviru šestog Sajma za treće doba organizovanog u minula dva dana u srpskoj prestonici.

Gospođa Simić je, tako, postala četvrta mis seniorki Srbije, a gospodin Jagodić je pobednik prvog izbora za mister seniora. Oduševljeni, sa osmesima koji plene i životnom energijom koja se "zarazno" i lako prenosi na druge, nisu skrivali zadovoljstvo zbog osvojenih "kruna" u konkurenciji 16 dama i devet džentlmena.

PROČITAJTE JOŠ - Uživanje u trećem dobu: Sajam za penzionere u Novom Sadu


- Presrećna sam i zbog titule i što smo imali priliku da se divno družimo - rekla nam je Ljubinka Simić posle proglašenja, dok je ponosno nosila lentu i venac od cveća na glavi. - Pre penzionisanja radila sam u jednom trgovačkom preduzeću u Loznici i uvek sam volela lepo da izgledam. Mada, priznajem, uvek sam bila pomalo ljubomorna na supruga jer sam mislila da je lepši od mene. On više nije među nama, ali mu u mislima, od srca, posvećujem ovu moju titulu.

Kaže naša sagovornica da se i u trećem dobu trudi da se ulepša i pristojno odene. Ali, da je, pre svega, srećna što je dočekala svoje godine i svu lepotu penzionerskih dana.

- Za lepotu u našem dobu, ipak je presudno ono duhovno što nosimo u svom biću - priča Simićeva. - Konsultant sam u jednoj kozmetičkoj kući, šetam, treniram na spravama na otvorenim terenima dostupnim nama penzionerima, i sve to ide u prilog mog izgledu. Ali, prava lepota dolazi iznutra, od pozitivnog stava, vedrog duha i čiste duše koja ne zna za zlobu. Samo tako, uprkos godinama, žena može da ulepša svet.

PROČITAJTE JOŠ - PROTEST PENZIONERA: Nezadovoljni odlukom Ustavnog suda o načinu isplate primanja


Mister senior, Darko Jagodić, potpukovnik je u penziji. Njegov izgled, ponašanje i neverovatna lakoća koraka, nikako nisu u skladu sa krštenicom po kojoj je zakoračio u devetu deceniju.

- Za ovo moje držanje i izgled zahvalan sam vojničkoj disciplini koju poštujem i dan-danas - kaže Jagodić uz osmeh koji razoružava. - Sve navike iz vremena školovanja i službovanja su mi ostale, a vodim i računa o ishrani. Čim ustanem vežbam 40 minuta, doručkujem, pa sledi pet do šest kilometara brzog hodanja. Gledam da se svakog dana družim sa sinom, ćerkom i unukom, ali i da pročitam pokoju knjigu. Poeziju pre svega, posebno stihove Milana Rakića i Alekse Šantića.

foto P.Mitić

A pre proglašenja najlepših seniora, pod svodovima Hale 5 Beogradskog sajma, sve je vrcalo od lepote duha koju nosi treće doba, osmeha, pesme i pozitivne energije na kojoj učesnicima i mladi mogu da pozavide. U dve odvojene kabine, kandidati su obavljali poslednje pripreme. Dame lepe, aktivne, preduzimljive, vodile su računa o svakom detalju, od šminke do toalete, dok su gospoda odmereno, u ogledalu bacili poneki pogled na svoju kravatu, maramicu u džepu ili "položaj" kačketa.

- Ovim izborom promovišemo svu lepotu i radosti trećeg doba - kaže Maria Mirkov, iz organizacionog odbora. - Važno je da se shvati da starost i godine nisu bauk i da se njih ne treba plašiti. Svi koji su danas učestvovali na izboru pokazali su nam kako starost može lepo da izgleda i da su svaka njihova bora i iskustvo, zapravo, neizmerno bogatstvo.


MIS ŠARMA I FOTOGENIČNOSTI

OSIM izbora za mis i mister seniore Srbije, juče su izabrane i mis šarma i fotogeničnosti - Slavica Gazdić (64), vaspitačica, i Gordana Matijević (66), turizmolog. Prva pratilja mis seniorki je Radmila Popović (84), grafičar, a druga Draginja Veckov (68), nekadašnji tekstilni radnik.

foto P.Mitić

SJAJ U OČIMA

U ŽIRIJU su bili džez umetnica Nada Pavlović, novinari Danilo Mašojević i Snežana Petrović, nastavnica u penziji Nadežda Nikolić, balerina Sonja Lapatanov i dr Irena Dželetović iz gradskog Zavoda za javno zdravlje.