ISPOD mosta na Talumu, na samom kraju grada, gde plahoviti lepotan Lim nestvarno huči bez obzira na godišnje doba, Beranac Mašo Nikšić, mesar iz ovog grada, posle dvadeset godina mukotrpnog rada, stotine hiljada pređenih kilometara i uloženih više od 200.000 evra, na pragu je ostvarenja životnog sna - prvog zoološkog vrta u Crnoj Gori.

Na velikom parčetu zemlje Mašo je stvorio pravo životinjsko carstvo, koje malo-malo pa pohode ne samo Beranci, nego i učenici sa učiteljima iz obližnjih gradova sa severa Crne Gore.

- Počeo sam sa mladunčetom medveda, a kupio sam ga od lovaca. U međuvremenu sam ovde skućio oko 500 životinja - kaže Mašo Nikšić, dok nas provodi između kaveza, iz kojih se oglašavaju zveri - pitome srne, lame, perad, jeleni lopatari, sa rogovima pretećeg izgleda ali prekrivenih tkivom koje podseća na kadifu, mufloni, koji bojažljivo gledaju u posetioce...

- Vidite koliko je porastao medved. Kavez mu je postao mali - priča Mašo dok mu sura grdosija jede iz ruke.

- Kao maca je - veli Mašo, za medveda koga posmatramo sa sigurnog odstojanja i, naravno, van kaveza.

- Tu je i gospodin vuk. Duša od zveri - smeje se Mašo i priča kako vuk, kada zamandali kapije svog zoo-vrta, zna da "protegne noge", praćen moćnim šarplanincima, od kojih se jedan propinje i za čas posla nadvija iznad gazde.

PROČITAJTE JOŠ - BEOGRAD DOBIO PINGVINARIJUM: Zoo vrt bogatiji za 17 pingvina

- Moj pokojni otac je gajio šarplanince. Preneo je tu ljubav na mene pre tri decenije. Verujte mi, uspeo sam da očuvam autohtonu vrstu i sada ih je u Beranama, ovde kod mene, više nego što ih ima na Šar-planini - samouvereno tvrdi Mašo, i priča kako ih, tamo u postojbini, ukrštaju sa kavkaskim i ruskim ovčarima.


- Čine to da bi dobili na težini pasa, ali ne shvataju da ta vrsta nestaje i da je tako uništavaju. Vidite koliki su - kazuje Mašo dok ga prati čopor rundavih "čudovišta", znajući da će uskoro dobiti redovno sledovanje hrane, u kojoj se, uprkos teškim vremenima, ne oskudeva.

- Za životinje mora da ima - smeška se Mašo, i priča kako neretko kod njega dolaze i ljudi iz Prizrena da kupe čistog šarplaninca. Po ceni od 100 evra za štene, pa sve do 1.000 odnosno 5.000 evra za one odrasle.


- Neki nisu za prodaju - kaže vlasnik i "direktor" beranskog zoo-vrta Mašo, i priča o poznanstvu i saradnji sa čuvenim direktorom beogradskog zoo-vrta, sada pokojnim Vukom Bojovićem, koji mu je poklonio evropskog jelena, koga nadgledaju iz svojih kaveza patke mandarinke, karolinke, afričke divlje guske, američke divlje ćurke, oko 50 vrsta golubova koji su mrežama sakriveni od orlova i sokolova, koji bi rado dohvatili primamljivi plen u bazenu sa pticama, ali "pravila" u Mašovom zoo-vrtu su stroga i "kućnog reda" se svi moraju pridržavati. Inače, Mašo zna da podvikne, ali retko, jer oni nestašni "stanovnici" lepog "naselja", koje se glanca i sređuje za zvanično otvaranje, znaju tada da dignu dreku u kojoj nekad poduže uživaju.


Tada Mašo prođe pored kaveza, "porazgovara" sa njima, i u ovoj "sigurnoj kući za životinje" zavlada harmonija.

PROČITAJTE JOŠ - Zoo vrt: Stigle lame i morska prasad

OD POMOĆI - OBEĆANjA

- SVE sam izgradio, i nabavio ove lepe stvorove sopstvenim sredstvima. Bilo je obećanja, ali pomoći nikada - kaže Mašo, koji bi uskoro mogao da dobije "konkurenciju" i to baš u Beranama. Crna Gora je u fazi pristupanja Evropskoj uniji obavezna da izgradi takozvani CITES centar-prihvatilište za specijalne životinje, tačnije, za one vrste koje uživaju posebnu zaštitu. Čelnici Berana imaju obećanja iz Podgorice da će zbog položaja ovog grada centar biti izgrađen baš na obalama Lima.