DA je ljudima u Srbiji dovoljan i najmanji razlog da preteraju sa hranom i pićem, svima je poznato odavno, ali su maturanti Medicinske škole u Kruševcu tek nedavno osmislili idealan melem za brzo lečenje posledica mamurluka. "Čarobni" prašak pod imenom "mamurko", učeničke kompanije "Bio elaj", koja je trijumfovala na Nacionalnom takmičenju "Dostignuća mladih", predstavljaće Srbiju na međunarodnom takmičenju, koje se u Lilu održava od sutra do 6. jula.

- Kompaniju smo osnovali prošlog decembra i počeli da radimo na proizvodu - priča nam Đurđina Zdravković, direktor marketinga "Bio elaja". - Ideja je bila jasna. Kako je naš narod poznat po uživanju u dobrom jelu, piću i provodu, hteli smo da pomognemo praktičnim proizvodom. Osim uspeha na takmičenjima i u prodaji, počeli su sve više da nas prate na društvenim mrežama, tako da samo na instagram-profilu beležimo više od 900 poseta.

Da prašak "mamurko", koji se prodaje u pakovanju od 10 grama, ima efekta, svedoče i kupci. Zasada ih najviše ima među vršnjacima, ali polako se javljaju i stariji. Tajna je, kažu, u organskim sastojcima.

Pročitajte još - Kako da izbegnete mamurluk

- Pored surutke, koja se od svih proteina najbrže apsorbuje, dodali smo vitaminske komplekse, glukozu, koja hrani ćelije, so, limunsku kiselinu, a jedini veštački sastojak je boja, koja nije štetna i ima je u vrlo maloj količini - pojašnjava nam svršeni srednjoškolac Slađan Grujić, direktor proizvodnje. - Prašak se rastvara u 200 do 250 mililitara hladne vode i osim što pomaže kod mamurluka, jer čisti organizam od svih toksičnih materija koje donosi alkohol, dobar je i kao osvežavajuće energetsko piće.

Prema rečima Đorđa Šindića, generalnog direktora učeničke kompanije, na "mamurku" su radili mesecima. Članovi tima i "zaposleni" u kompaniji Medicinske škole podvlače da su za uspeh svi jednako zaslužni. Maturantkinja Tatiana Milenković je direktor ljudskih resursa, Ivana Vlašković direktor finansija... Sada su fokusirani na međunarodno takmičenje u Francuskoj, gde će se nadmetati 40 učeničkih kompanija.

- Članovi tima revnosno čitaju kompanijske izveštaje i pripremaju se za prvenstvo - napominje Marija Urošević, profesorka preduzetništva u Medicinskoj školi. - Na takmičenju neće biti ocenjivan samo proizvod, već će se u obzir uzimati i nekoliko važnih segmenata, znanje o poslovanju, način prezentacije, njihovo umeće kao tima. Moram da pohvalim njihov timski i kompanijski duh, koji ih ne napušta uprkos brojnim obavezama.

U trenucima kada je "mamurko" nastajao u školskoj laboratoriji, niko nije očekivao uspeh. Pored titule nacionalnih pobednika na popularnom takmičenju u preduzetništu, učenička kompanija "Bio elaj" osvojila je i treće mesto na regionalnom prvenstvu.


PLANIRAJU OSNIVANjE FIRME

ČLANOVE uspešnog tima, koji je osmislio "mamurka", sa predstavnicima Medicinske škole, primila je i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. Mladi preduzetnici ispričali su joj da planiraju osnivanje firme, usavršavanje proizvoda na osnovu ispitivanja tržišta i izradu sajta kompanije. Kako će se nadalje poslovati, zavisiće delom od budućih obaveza na fakultetima.