PRVI sabor violinista Srbije biće održan u Pranjanima od 16. do 18. avgusta, i to pod medijskim pokroviteljstvom "Večernjih novosti". Da i kraljica instrumenata, kako mnogi nazivaju violinu, dobije svoj sabor i mesto gde će sve biti podređeno zvucima virtuoza, na ideju je došao novinar Gvozden Nikolić, a zdušno ga je u toj nameri podržao predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Program Sabora se uveliko "krčka", a violinisti iz cele Srbije, pa i šire, još se prijavljuju za takmičenje. Prva nagrada na Saboru biće - "škoda fabija", koju će osvojiti najbolji među seniorskim takmičarima, dok će u juniorskoj konkurenciji laureat dobiti - motor skuter. Za himnu Sabora izabrana je kompozicija "Svilen konac", koju će na početku takmičenja odsvirati svi prijavljeni takmičari, a koja će se intonirati prilikom podizanja zastave na jarbol u samom centru varošice.


PROČITAJTE JOŠ: Vuku Vučkoviću "Zlatna kosa"

- Spremamo se za Sabor, i o svakom detalju vodimo računa. Očekujemo u Pranjanima desetine hiljada gostiju iz cele Srbije, od Subotice do Vranja. Zanimljivo je da su nam su se najavili brojni posetioci i ljubitelji violine iz inostranstva, Beča, Ciriha i Londona, odakle nam dolaze i takmičarska imena koja sigurno publiku neće ostaviti ravnodušnom. Podršku osnivanju Sabora dao je i sam državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - kaže Kovačević.

Saborska pozornica nalaziće se na stadionu, gde će prvog dana Sabora gudala ukrstiti mladi violinisti, do 15 godina. Među njima su već ozbiljna imena, kao što su Adrijan Mašić, koji stiže iz Beča, ili unuk čuvenog Bobana Voza, nekrunisanog kralja violine koji nosi njegovo ime (Boban Vasić), poreklom iz Piromana. Očekuje se i Joca Vasić, sjajan mladi violinista koji je već osvajao prvu nagradu u Moravcima.

- Glavno takmičenje održaće se u subotu 17. avgusta, i na saborskoj pozornici predstaviće se 15 violinista, mada su prijave i audicije još u toku. Nema sumnje da će se voditi velika bitka, jer zvanje "prva violina Srbije" može poneti samo najbolji. Ali to neće biti jedina nagrada - kazao nam je Nikolić, autor popularne emisije "Nećete verovati" na TV Prva. - I nema sumnje da predstoji veliko nadmetanje velemajstora koji dolaze iz evropskih prestonica (iz Londona će stići daroviti muzičar Branko Ristić), ali i buduće zvezde violine iz Obrenovca, Valjeva, Mionice, Piromana, Negotina, Aranđelovca, Ivanjice, Gornjeg Milanovca, Šapca, Subotice... Zanimljivo je da će se u trku za zvanje i "škodu" uključiti nekoliko devojaka koje fantastično muziciraju, ali neće izostati ni nacionalni melos, kao što je vlaška muzika. Sa zvucima mađarskih arija nastupiće Gustav Kurina iz Subotice, inače profesor muzičke škole u Novom Sadu.

PRIJAVE

Konačan spisak takmičara biće poznat do kraja ovog meseca jer su prijave još u toku, a profesionalci se mogu prijaviti na elektronsku adresu saborviolinista@gmail.com.


PROČITAJTE JOŠ: U čast hleba i žita

KUPUS ZA GINISA

PRED sam Sabor u Pranjanima, u četvrtak, u suvoborskoj varošici biće podložen zemljani lonac za "Ginisa" u kojem će se za saboraše krčkati 560 litara svadbarskog kupusa. Glavni kuvari biće mrčajevački majstori Milun Tošić i Ljubiša Spasović.