Gotovo tri godine nakon operacije karcinoma materice, u telu Ljiljane Mladenović (66), iz Smedereva, pronađena je metalna žica dužine osam centimetara. Dok je ona sigurna da je žica tu ostala nakon hururške intervencije, što šest godina pokušava da dokaže pred smederevskim sudom, lekari tvrde da je žicu progutala ili sama sebi stavila kroz analni otvor.

Ljiljana Mladenović je operisana u Opštoj bolnici "Sveti Luka" u Smederevu 2010. godine, kada su joj, zbog karcinoma, izvađeni materica i jajnici. Šest meseci kasnije, počele su prve tegobe, a bolovi su s vremenom postajali sve jači.

- Trpela sam velike bolove i savetovali su mi da uzimam "bromazepam". Na nekoliko kontrola doktori su tvrdili da je sve u redu. Urađen je snimak rendgenom i lekar je rekao da ničega nema u mojoj utrobi, mada sam osećala da imam nešto u stomaku - svedoči Ljiljana Mladenović.

Dve godine i osam meseci od operacije, zbog sve jačih bolova, urađeni su novi pregledi rendgenom i skenerom.

- Na snimku se jasno videla žica u obliku poluosmice, dužine osam centimetara i debljine pet milimetara. Locirana je u maloj karlici, i to piše u medicinskoj dokumentaciji. Tek onda su proverili prvi snimak i ustanovili da se i na njemu vidi žica, ali da je doktor tada nije primetio - tvrdi ona.

PROČITAJTE I: Kragujevac: Rodila sina na betonu ispred bolnice

Ljiljana je hitno operisana u Institutu za onkolgiju u Beogradu.

- Sekli su me od grudnog koša do prepona. Skratili mi tanko i debelo crevo, izvadili slepo crevo i "zakrpili" bešiku. Oporavila sam se, i sve bih prihvatila, ali kada su mi rekli u bolnici da sam žicu sigurno progutala ili je sebi sama stavila, doživela sam poniženje i šokorila sam se - navodi ona.

Ljiljana je tužbu protiv OB "Sveti Luka" podnela 2014. godine. Smederevski lekari su u svedočenju ponovili svoje tvrdnje, da žica izvađena iz Ljiljane nije hirurški instrument i da ju je verovatno progutala. Čak su izneli mišljenje, kaže Ljiljana, da se možda lečila i kod vračare.

Zatraženo je veštačenje.

Komisija veštaka Medicinskog fakulteta ustanovila je da strano telo izvađeno iz Ljiljane Mladenović ne pripada niti jednoj vrsti materijala i opreme koji se koriste u ginekološko-akušerskom ili drugom domenu hirurgije.

"Strano telo najverovatnije je u malu karlicu dospelo na drugi način, iz spoljašnje sredine, preko završnog dela debelog creva ili gutanjem, i sa sigurnoću se može tvrditi da nije akcidentogeno, tj. da nije tu dospelo greškom lekara prilikom uklanjanja unutrašnjih polnih organa", stoji u izveštaju veštaka.

U sopstvenoj istrazi, Ljiljana je, međutim, došla do pretpostavke odakle potiče žica izvađena iz njenog tela.

- Reč je o zakački sa tzv. doboša u kome se drže sterilni instrumenti, komprese i gaze. Bila je sterilna, i zato nisam dobila sepsu. Da sam progutala nekakvu žicu, da li bih danas bila živa i pričala sa vama? Želim pravdu, da ne ostane da sam luda i nenormalna. Ja sam ozbiljna žena, majka i baka - kaže Ljiljana.

BOLNICA: ŽICA NIJE ZAOSTALA OD OPERACIJE

Veštačenjem sudskomedicinskog odbora, kao najviše instance, dokazano je da žica nije zaostala od operacije, kao što pacijentkinja tvrdi, jer nije medicinski instrument ili deo opreme. O drugim detaljima ne mogu da govorim jer je postupak u toku - kaže Svetlana Stojković Tomić, portaprol i pravni zastupnik OB "Sveti Luka".

ZA ŠEST GODINA ŠEST ROČIŠTA

Za šest godina, u Osnovnom sudu u Smederevu održano je šest ročišta. Na poslednjem, pre nedelju dana, Ljiljanin advokat Zoran Stevanović zatražio je od suda da obezbedi svedočenje veštaka koji bi objasnio na koji način je Ljiljana žicu mogla da proguta a da ne dođe do ozbiljnih komplikacija. Sledeće suđenje je u oktobru.