SLOBODAN Marković (57), bivši direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, kome se sudi za pokušaj ubistva Biljane Keserović (52), u vreme izvršenja krivičnog dela bio je uračunljiv.

To je na nastavku suđenja izjavio veštak psihijatar Vjekoslav Kovačević.

- Sa optuženim sam obavio intervju, izvršio pregled, urađeno je snimanje mozga, odnosno EEG, koji je bio potpuno uredan. Optuženi je uračunljiv, nema privremenu ili trajnu duševnu bolest niti duševnu zaostalost - ocenio je Kovačević.

Budući da optuženi tvrdi da se ne seća napada na Keserovićevu, veštak je pojasnio da se tu radi o mehanizmu samoodbrane zbog straha od moguće kazne, koji se može pojaviti kao amnezija na neprijatan događaj.

- Nisam pronašao nikakav organski poremećaj. Imao je neurotske smetnje. Bio je direktor, a sada je bez posla. Zbog stresa je imao nesanice i bio nervozniji, ali nema znakova sumanutog - rekao je Kovačević.

On smatra da tu nije bilo afekta, jer je Marković pripremljen došao na mesto zločina. Veštak je pojasnio da je Marković sve isplanirao do najsitnijih detalja. Takođe, kako tvrdi, optuženi je izjavio da mu je namera bila da otme Keserovićevu i da traži novac koji mu navodno duguje.

Psiholog Biljana Stanković kod Markovića je uočila emocionalnu nestabilnost i niži prag tolerancije na frustracije.

- On nema intelektualnih poremećaja, a amnezija je mentalnog karaktera - rekla je Stankovićeva.

Marković se tereti da je 5. decembra prošle godine napao Keserovićevu u podzemnoj garaži njene zgrade. Prvo je pod točkove njenog "pežoa 3008" podmetnuo cepanice, kako bi je onemogućio da se isparkira. Kada je izašla da pomeri cepanice nasrnuo je na nju i brutalno je izudarao drvenom palicom, oblepljenom selotejp trakom. Obučen u zeleni kombinezon, na sebi je nosio kačket, hiruršku masku i rukavice.


ČETIRI TEŠKE POVREDE

SPECIJALISTA sudske medicine Ljubomir Curkić utvrdio je da je Biljana Keserović u napadu zadobila najmanje devet odvojenih udaraca i to tri u glavu, dva u grudi i četiri po rukama.

- Četiri povrede su bile teške, i to nagnječenje mozga, prelom šestog vratnog pršljena, te drugog i devetog rebra - rekao je Curkić.