Gotovo cela Srpska u sredu kao da je bila u litiji. Simbolični prolazak meštana i sveštenstva centralnim ulicama Prnjavora, Trebinja, Rogatice, Doboja bio je samo deo obeležavanja praznika Preobraženja Gospodnjeg. To je slava ovih opština, ali i istoimenog hrama u Sarajevu, u kojem je takođe u sredu bilo živopisno.

PRNjAVOR - Simboličnim lomljenjem slavskog kolača opština je 23. put obeležila svoju krsnu slavu, koja je propraćena i nizom prigodnih manifestacija. Načelnik opštine dr Siniša Gatarić i predsednik SO Borko Lukanović tim povodom su priredili prijem i slavski ručak za predstavnike verskog, političkog, kulturnog i sportskog života ove krajiške opštine, diplomatskog kora, kao i brojne druge goste iz zemlje i inostranstva.

Pre toga, delegacije opštinskih vlasti i boračkih organizacija u Spomen-hramu na Vučijaku, nadomak Prnjavora, uz služenje pomena, položile vence za 626 poginulih boraca VRS.

Nakon gotovo osam decenija pauze litija je u Prnjavoru obnovljena prošle godine, a impresivna povorka prošla je prnjavorskim ulicama i ove godine. Mnogobrojni učesnici litije su zastali na spomen-obeležju "Kod pet lampi" i odali pomen poginulim borcima proteklog otadžbinskog rata, a potom je, uz prigodan program, na Trgu srpskih boraca obavljen verski obred. Inače, u sklopu obeležavanja krsne slave, Prnjavor je i u znaku trodnevnog vašara.

BILO NEKAD "Imamo dosta gostiju iz svih krajeva, ali je njih nekada ovde bilo mnogo više, čak se dešavalo da i tramvajski i automobilski saobraćaj u tri trake u ovom delu Sarajeva budu zaustavljeni zbog velikog broja vernika koji su slavili Preobraženje Gospodnje", istakao je otac Jadran Danilović, paroh hrama Svetog Preobraženja u Sarajevu. On je potvrdio da je zahvaljujući korektnoj saradnji sa lokalnim vlastima i policijom Kantona Sarajevo, crkva uspela da zaustavi nekada brojne napade vandala na ovaj hram.

TREBINjE - Svetu arhijerejsku službu služio je njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je čestitao slavu građanima Trebinja okupljenim ispred Sabornog hrama i pozvao ih na zajedništvo, iskrenu ljubav i da otvore srce jedni prema drugima.

Vladika Grigorije je pozvao narod da se okrenu oko sebe i primete sve blagodati i lepotu božije milosti, jer se u suprotnom može desiti veća tragedija - "da oko nas sija svetlost lica Hristovog, a da je ne primećujemo".

"Čoveka slepim čini mržnja, greh, samoljublje i svako ono delo koje ga čini zatvorenim i egoističnim. Ako otvorimo svoje srce, ako otvorimo svoje biće i oči viđećemo da nas miluje Bog zracima svoje živonosne i svetlonosne ljubavi", rekao je vladika Grigorije, ističući da je Hristos primer ljubavi.

Blagosiljajući vernike, vladika Grigorije je rekao da Saborni hram u Trebinju svakim danom sija sve većom lepotom, da se uređuje i postavlja novi ikonostas.

Sveštenstvo eparhije je podelilo osveštano grožđe, nakon čega je u porti hrama priređen zabavno-umetnički program.

Proslavi Svetog Preobraženja Gospodnjeg prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao i mnoge ugledne zvanice i veliki broj građana iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i inostranstva.

ROGATICA - Opština Rogatica je proslavila krsnu slavu liturgijom u hramu Svete Trojice, litijom i lomljenjem slavskog kolača ispred spomen-kapele. Nakon liturgije, litija sa barjacima i ikonama prošla je pravcem od porte ovog hrama Ulicom srpske sloge do spomen-kapele ispred zgrade opštine.

Lokalno sveštenstvo obavilo je čin lomljenja slavskog kolača, a vence na spomen-kapelu, u kojoj se nalaze 284 fotografije poginulih boraca sa područja opštine, položili su predstavnici Ambasade Srbije u BiH i lokalne vlasti.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je novinarima da je ova opština finansijski stabilna i da je jedna od najmanje zaduženih u Republici Srpskoj.

Prnjavor

SARAJEVO - Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu proslavio je u sredu svoju krsnu slavu, a nakon liturgije i slavskog obreda, u prisustvu velikog broja vernika i gostiju, sveštenici SPC obavili su osvećenje grožđa i organizovali svečanu litiju oko hrama.

Kum slave hrama Svetog Preobraženja ove godine bio je ugledni domaćin i privrednik Nedeljko Elek sa svojom porodicom. Paroh ovog hrama, protojerej stavrofor Jadran Danilović rekao je da su se u sredu sarajevski Srbi okupili da proslave 75. rođendan crkve Svetog Preobraženja.