PREMA podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, Svetski dan štednje, 31. oktobar, građani u BiH su dočekali s najvećim zabeleženim iznosom štednih uloga do sada. Depoziti građana čine čak 57,6 odsto ukupnih depozita u komercijalnim bankama i iznose 5,44 milijarde maraka. Ukupni depoziti u BiH, računajući i građane i banke, iznose 11,02 milijarde konvertibilnih maraka.

- Ipak, rekordna štednja građana u bankama nije pozitivan primer, iako divno zvuči da imate milijarde maraka na štednji u bankama - kaže, za "Novosti", Zoran Pavlović, ekonomski analitičar. - Privreda u BiH je pred kolapsom i potrebno je pokrenuti investicione cikluse, a to u BiH niko ne radi, pa novac završava na računima banaka. Šta će vam štednja ako nije u funkciji ulaganja i stvaranja nove vrednosti.

On navodi da je suština podataka o milijardama građana koji štede u bankama to što nema motiva i interesa za pokretanje biznisa i za investiranje.

- Situacija u BiH je takva da su se građani opredelili da drže novac u bankama. Očigledno im nije bezbedno da drže pune "slamarice" kod kuće zbog lopova. Ovde imamo problem i sa berzom u Srpskoj, koja ne radi svoj posao kako treba, iako je to mesto gde se sučeljavaju potreba i potražnja za kapitalom i ponuda kapitala. Kod nas je berza skoro pa mrtva - ističe Pavlović.


Pročitajte još - Novac da dele sa entitetima!

On dodaje i da su građani demotivisani da ulažu novac u privredu, jer je politička situacija u BiH, iz nacionalnih razloga vladajućih stranaka, stavljena u prvi plan, što stvara izuzetno lošu poslovnu klimu.

- U BiH skoro niko ne ulaže. Novac domaćih vlasnika koji može biti potencijalni kapital za ulaganje miruje, ne ulaže se i ne obrće. Cela situacija se izvrnula i nekorisna je po građane i budžete. Kad nemate investicije, nema ni nove vrednosti ni zapošljavanja, a bez svega toga nema punjenja budžeta.

Jedini koji imaju koristi od štednje su same banke koje plasiraju novac vladama kroz obveznice i druge hartije od vrednosti, pojašnjava Pavlović.

On kaže da je rešenje za celu BiH u zapošljavanju i ulaganju u privredu, jer se u zemlji gde je 50 odsto stanovništva nezaposleno teško može tražiti drugo rešenje.

- Na sve to i država povećava obaveze na plate, i sada je to 65 odsto, a na kapital je obaveza 10 odsto, ali kapital se ne pojavljuje, i to je jasna poruka o tome u kakvom je stanju BiH - ističe Pavlović.

DEPOZITI PORASLI ZA 7,5 ODSTO

PREMA podacima Centralne banke BiH, depoziti stanovništva konstantno rastu, uprkos činjenici da prosečne plate i penzije ne beleže značajan porast. U poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine, depoziti su porasli čak za 770,9 miliona KM, ili za 7,5 odsto.

POVERENjE

UPRKOS niskim kamatama na depozite, građani i dalje drže depozite u domaćim bankama, što je dokaz uspostavljenog poverenja u bankarski sektor i u sistem osiguranja depozita - poručili su iz Centralne banke BiH.