U PRIJEDORSKOJ Ugostiteljsko-ekonomskoj školi posebno su ponosni na kvalitet praktične nastave, kad je reč o smeru za školovanje kuvara. To potvrđuju bogati mirisi gastronomskih specijaliteta koji se šire iz školske kuhinje i restorana. Kuhinja, u kojoj budući kuvari uče da prave brojne specijalitete, savremeno je opremljena. Uz nju je smešten i školski restoran, gde se isključivo poslužuje hrana koju su pripremili učenici, uz pomoć kuvara-mentora.

Svako jutro, đaci oblače kuvarske mantile, stavljaju kuvarske kape i dok se greje ulje i vri voda, počinju da seckaju povrće, pripremaju meso i još mnogo toga. Oni svakodnevno spremaju kompletan meni, od hladnog i toplog predjela, preko glavnih jela do deserta. Služeći svoje specijalitete, demonstriraju kulinarsko umeće, u nadi da će posle škole brzo da se zaposle.

- Mi najčešće spremamo čorbe, pire-krompir, pire od spanaća, slani krompir, hladne i mesne zakuske, palačinke i slično. Svi se nadamo dobrom poslu nakon završetka škole. Ovo je danas veoma popularno zanimanje u svetu, ali pre svega, dobro je plaćeno - kaže učenica Slađana Mijić.

Prema rečima direktorke prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole, Valentine Sovilj, prilikom upisa vladalo je veliko interesovanje za kuvarski zanat koji garantuje zaposlenje.

- Uz posebnu saglasnost resornog ministarstva, koju su roditelji tražili, upisali smo 14, umesto 12 planiranih kuvara i 13 konobara, umesto 12 planiranih. Ono što je interesantan podatak je da se prošla i pretprošla generacija svršenih kuvara i konobara zaposlila gotovo 95 odsto - kaže direktorka.

A mladi prijedorski kuvari dobar utisak ostavljaju svuda gde rade, u domaćim i inostranim restoranima ili na brodovima. Prema rečima nastavnice praktične nastave u ovoj prijedorskoj školi, Vesne Muzgonje, đaci stiču brzinu, veštinu i rutinu, uče da budu spremni za tržište rada, kao i da sve što naprave bude ukusno i lepo aranžirano.PRISTUPAČNE CENE

ZBOG ukusnih jela i pristupačnih cena, školski restoran je mesto koje posećuje veliki broj Prijedorčana. Tu dolaze na doručak ili ručak i uživaju u specijalitetima mladih kuvara.