PROCES protiv Atifa Dudakovića pred Sudom BiH trajaće najmanje dve godine. Predmet protiv Dudakovića je "jak kao zemlja", ali nažalost postoji strah da Sud BiH svojim postupcima, kao što je neodređivanje pritvora, može dovesti do uticaja na svedoke u predmetu, kaže u intervjuu za "Novosti" Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

- Imamo dvostruke aršine kada je u pitanju Sud BiH. Postupajući tužilac je objasnio da su svedoci u predmetu Bošnjaci koji žive na malom području i da je potrebno određivanje pritvora zbog mogućeg uticaja na svedoke. Međutim, Sud BiH je u svom rešenju naveo da nije sporno što tužilac ističe da može doći do uticaja na svedoke, ali da se merama zabrane prilaska svedocima može to sprečiti! Sud se na taj način direktno umešao u proces pre nego što je on i počeo - kaže Kojić i ističe da svedoci ne treba da se plaše jer je predmet odlično postavljen.

* Da li ste zadovoljnim poslom koji je uradio postupajući tužilac u predmetu "Dudaković"?

- Naravno da sam zadovoljan. Istraga u slučaju Atifa Dudakovića i drugih lica intenzivno se vodi dve godine. Činjenica je da postupajući tužioci, koji su na predmetu radili do 2016, nisu uradili ništa. Pre dve godine kada je sadašnji postupajući tužilac zadužio predmet krenulo se napred sa istragom i u tome se on razlikuje od svih prethodnih. Kazna koja preti Dudakoviću za zločine koji se navode u optužnici je od deset do 45 godina zatvora i očekujem presudu protiv njega.

PROČITAJTE JOŠ: PROTEST ZA RATNOG ZLOČINCA: Održan skup podrške Atifu Dudakoviću; Među okupljenim i ministar Kantona Sarajevo


* U kom obimu je Centar pomogao tužiocu na sklapanju optužnice?

- Centar je dostavio preko 8.000 dokaznih dokumenata koji se odnose na ekshumacije, asanacije terena, zapisnike o razmeni. Tu se dobro pokazao i popis žrtava koji smo ranije uradili, i koji je ustupljen tužiocu. Ovim predmetom je obuhvaćeno 15 masovnih i 208 pojedinačnih grobnica u opštinama Sanski Most, Petrovac, Ključ i Bosanski Novi. Radi se o ubistvu 256 lica srpske nacionalnosti. Zločini su počinjeni brutalno i Dudaković je odgovoran ne samo kao naredbodavac već ima i individualnu odgovornost. Tražićemo kaznu i za paljenje crkava, manistara i pravoslavnih objekta na ovom području.

STRELjANjA ZAROBLjENIKA ZAROBLjENI vojnici nisu legitimni vojni cilj i oni podležu međunarodnom humanitarnom pravu i zna se kako se sa njima postupa. U slučaju Dudakovića i drugih jedino postupanje je bilo streljanje zarobljenika. Najizraženija streljanja su bila isred motela u Petrovcu o čemu imamo i svedočenja Bošnjaka koji su naveli ko je streljao Srbe.

* Koliko su pouzdani svedoci u ovom predmetu?

- Veoma su pouzdani. Javnost mora znati da u ovom predmetu nema Srba kao činjeničnih svedoka, jer sve što je Srba ostalo na pomenutom području je pobijeno! Srbi su posredni svedoci kao članovi porodice žrtava koji svedoče da je neko njihov ostao na tom područiju i da je ubijen, a dokaz su i mnoga srpska tela koja su kasnije iskopana iz masovnih grobnica.

* Znači, Bošnjaci su glavni svedoci?

- Tako je. Činjenični svedoci u predmetu su Bošnjaci jer niko od Srba nije ostao živ pred naletom Armije BiH. To dokazuje da je izvršeno etničko čišćenje. Spaljeno je sve što je srpsko. Bitno je istaći i da imamo 10 lokacija gde su provođene egzekucije Srba. Na jednom snimku se vidi Dudaković dok se vozi u automobilu i nailazi na dva zarobljena Srbina i svom obezbeđenju naređuje da ih odmah streljaju. To je samo jedan dokaz koji govori o brutalnosti ubijanja Srba od 13. septembra do 10. oktobra 1995. godine.

PROČITAJTE JOŠ: Dudaković hospitalizovan u sarajevskom Kliničkom centru


* Koliko je ukupno Srba stradalo u zločinima u pomenute četiri opštine?

- Stradalo je preko 700 Srba u zoni odgovornosti Atifa Dudakovića za pomenuti period. Za 256 ubijenih imamo svu dokumentaciju sa izjavama porodica i svedoka. Za ova lica imamo svedoke streljanja i ubijanja. Najstarija žrtva je imala 99 godina, a najmlađa samo devet.

ARHIV

ZANIMLjIVO je da je Atif Dudaković pre dve godine ulazio u ratne arhive Armije BiH u Sarajevu i da je već tada uticao na buduću istragu protiv njega. Sud BiH ovu činjenicu nije uzeo u obzir prilikom određivanja pritvora.