RUSKI ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u septembru će doći u zvaničnu posetu u BiH, tokom koje bi trebalo da poseti Banjaluku i Sarajevo.

Kako "Novosti" saznaju u diplomatskim krugovima, dolazak Lavrova zvanično je potvrđen institucijama BiH, a već su dogovorene i određene pojedinosti posete.

- Lavrov će doputovati u Sarajevo, gde će imati zvaničan sastanak sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom, kao i zajedničku konferenciju za štampu. Isti dan boraviće u Banjaluci gde će se odvojeno sastati sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, te srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem - tvrdi sagovornik "Novosti".

Prema našim saznanjima, Lavrov će u Banjaluci prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju rusko-srpskog kulturnog centra, u okviru kojeg će biti izgrađena crkva u ruskom stilu. Planirano je i da, tokom boravka u Sarajevu, poseti Parlament Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još - Vučić sa Putinom 15. septembra o kosovskom čvoru

Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, rekao je za "Glas Srpske" da se vode ozbiljni pregovori o dolasku ruskog ministra inostranih poslova u Banjaluku.

- Činimo sve da Lavrov dođe u Banjaluku i zaista verujemo da će naš trud na kraju dati rezultat. Nemamo još zvaničnu potvrdu, ali do kraja ovog meseca bi trebalo da se sve zna - rekao je Perović.


RUSKO-SRPSKI CENTAR

RUSKO-SRPSKI kulturni centar trebalo bi da se gradi na lokaciji u blizini Okružnog privrednog suda u Banjaluci. Baš na tom mestu u petak je užurbano radio veći broj građevinaca koji su, po svemu sudeći, "pripremali teren". Prema ranijim najavama, u okviru centra radiće i škola u kojoj će se izučavati istorija i jezik.