DVANAESTOGODIŠNjI dečak I. P. iz Doboja teško je povređen nakon što ga je ponedeljak uveče brutalno pretukao vlasnik kineske prodavnice Lin Linsong u blizini OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju.

Pročitajte još: PRAVIO HAOS PO GRADU: Visio iz taksija, pa se potukao sa policajcima

Napad se dogodio u ponedeljak u 18.30 u Ulici kralja Aleksandra. Kinez je dečaka tresnuo o pod, a potom ga podigao i glavom mu udarao o metalnu ogradu. U napadu je učestvovala i Linsongova supruga Čen Ksumei, koja je drugog dečaka udarila metlom.

Otac pretučenog deteta Dragan Prodić priča da se njegov sin iz škole vraćao kući, u društvu s tri drugara, kada je iz kineske prodavnice istrčao Linsong i obrušio se na njegovog sina.

- Uhvatio je dete za ramena i dva puta ga otresao o asfalt. Zatim ga je podigao i njegovom glavom udarao o metalnu kapiju. Čak tri puta mu je glavom udario u kapiju. Dete je zadobilo višestruke povrede. Od tog krvoločnog i divljačkog napada sin mi je izbezumljen, prestravljen i posle toga je dva sata neprestano jecao - priča Prodić.

Pročitajte još: BRAT BRUTALNO PRETUČENOG MLADIĆA: Stefana prizivamo iz kome čak 17 dana

Navodni motiv napada bilo je to što gotovo svi školarci, kada prolaze kraj prodavnice, dobacuju Kinezima i posprdno ih zapitkuju da li im je roba original i slično. Prodić kaže da je navodno to i sada bio slučaj, ali je sve kulminiralo nad njegovim detetom.

- Deca ih valjda zadirkuju, ali je to sve verbalno i ništa ne može da opravda takav siledžijski napad. Taj Kinez je iz čista mira istrčao iz radnje i krenuo prema mom sinu, koji nije bežao, jer ništa nije skrivio - kaže Prodić.

Navodi da njegov sin nije znao šta ga je snašlo.

- Drugari su pokušali da ga brane, ali je tu istrčala i Kineskinja koja je udarila jednog od njegovih drugova. Moj sin ima hematom na glavi, ogrebotine po vratu, kontuziju lakta i cela ruka mu je u longeti. Ostavljen je u bolnici na posmatranju jer mu se vid duplira. Lekari sumnjaju na neurološki problem i plaše se unutrašnjih povreda glave - kaže Prodić.

On kaže da su "iz ruku siledžije" njegovog sina otele žene koje su sedele u obližnjem kafiću. Očevici su i prijavili slučaj i Protić kaže da je patrola stigla za tri minuta.

- Policija je brzo reagovala. Prva reakcija im je bila vrhunska i maksimalno profesionalna. Kao svaki roditelj, na prvu loptu sam burno reagovao, ali sam poslušao savete policajaca i iskoristiću sve pravne mogućnosti da se taj čovek što strože sankcioniše! Takvim siledžijama nije mesto kraj škole - ističe Prodić.

On kaže da je celi događaj snimljen nadzornim kamerama s kineske prodavnice. Policija je snimke uzela i na njima se vidi celi napad na njegovog sina.

LIN SASLUŠAN

U PU Doboj navode da su reagovali na osnovu anonimne prijave i utvrdili da je muškarac tukao dete. Međutim, Li Linsong nije uhapšen, ali je saslušan u policiji zajedno s nekoliko svedoka.

- Identifikovani su svi učesnici događaja u kome je maloletnik zadobio telesne povrede. Nakon utvrđivanja stepena povreda tužilac će se izjasniti o kvalifikaciji krivičnog dela, a protiv osumnjičenih će biti dostavljen izveštaj - rekla je portparol PU Doboj Dragana Kerkez.