KINESKI državljanin Lin Jinsong (38), koji je pretukao 12-godišnjeg I. P. iz Doboja, uhapšen je po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

Njemu se na teret stavlja da je počinio krivično delo nanošenje teških telesnih povreda, za koje je Krivičnim zakonom RS propisana kazna od od jedne do pet godina zatvora. Kinez je osumnjičen da se bez ikakvog povoda obrušio na grupu dečaka koji su se iz škole vraćali kući. Dvanaestogodišnjeg I. P. zgrabio je za ramena i dva puta ga otresao o asfalt, da bi ga potom podigao i glavom mu lupao o metalnu ogradu, što su snimile i nadzorne kamere kineske prodavnice.

Nakon hapšenja, Jinsong je saslušan u Tužilaštvu na čiji predlog mu je Osnovni sud u Doboj odredio mere zabrane napuštanja boravišta i oduzimanja putnih isprava.

- Tužilac je stavio predlog za izricanje mera zabrane prema osumnjičenom, i to napuštanja boravišta, privremeno oduzimanje putne isprave-pasoša i zabrana putovanja, s obzirom na to da postoje okolnosti da bi osumnjičeni mogao otići u inostranstvo i time osujetiti uspešno vođenje krivičnog postupka - rekla je sekretar tužilaštva Slobodanka Lukić.


Pročitajte još - BRUTALAN NAPAD BLIZU ŠKOLE: Kinez lupao glavu dečaka o metalnu ogradu


Ona kaže da je sud taj predlog prihvatio i Jinsong je, uz mere zabrane, pušten da se brani sa slobode.

Ovaj slučaj je uneo uznemirenje među Dobojlije, jer je, prema tvrdnji očevidaca događaja u ponedeljak uveče, dečak brutalno pretučen, kada se sa grupom dečaka vraćao kući iz obližnje škole.

- Sin je išao sa trojicom drugova kada je nasilnik istrčao iz radnje i oborio ga na zemlju, mada on nije ničim nekoga izazvao, niti je bežao i branio se. Pored toga ga je odvukao do metalne ograde, i udarao mu glavom o metalne šipke - prepričao je otac Dragan Prodić tvrdnje dečaka i nekoliko očevidaca tog nemilog događaja.


BILI ISPROVOCIRANI?

RADNICA obližnje ugostiteljske radnje je posvedočila da se umešala i supruga Kineza J. H. (39), te da je drškom metle udarila drugog dečaka, koji je pokušao da odbrani svog druga kojeg je tukao njen suprug.

Prema nezvaničnim informacijama, bračni par se u policiji branio da su bili isprovocirani čestim dobacivanjem đaka kada su prolazili kraj njihove radnje, pa da su im neretko i razbacivali i lomili izloženu robu. O ovom slučaju obaveštena je kineska ambasada u BiH.