MINISTARSTVO za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske uskoro će promovisati portal čija je suština da se na jednom mestu mogu naći sve procedure neophodne za početak poslovanja u Srpskoj u bilo kojoj delatnosti. To podrazumeva podatke o neophodnim koracima te formalnosti poput saglasnosti, dozvola, licenci, odobrenja i slično.

Svi traženi podaci nalaze se na linku www.pscsrpska.vladars.net, koji je pušten u funkciju u testnu fazu, a u pripremi portala kontaktirali smo sa svim institucijama republičkog nivoa, kako bi ova elektronska baza podataka uključivala sve administrativne procedure, formalnosti i propise koji nameću obavezu njihovog poštovanja u praksi.

PROČITAJTE JOŠ - Otvaranje preduzeća na jedan klik

- To praktično znači da svi zainteresovani preko ovog portala mogu, sa samo nekoliko klikova mišem, saznati koja je sve dokumentacija potrebna da se osnuje firma iz bilo koje delatnosti koja se ukuca u pretraživač - pojašnjava Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

On kaže da putem ovog portala građani i privrednici mogu postavljati pitanja koja se tiču pokretanja i obavljanja poslovnih aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ - Osnivanje firmi na klik!

NASTAVAK REFORME TO je nastavak reforme registracije preduzeća, koju realizujemo od 2013. godine, kada smo smanjili broj dana potrebnih za registraciju firme, potom smanjili broj procedura, a sada ćemo omogućiti da se kompanije u Srpskoj mogu registrovati od kuće, istakao je Zlatan Klokić.

Portal je, inače, pušten u rad na osnovu Uredbe o evidenciji, analizi, ispitivanju i proceni procedura i formalnosti za poslovanje u Srpskoj, a kojom se uvodi i model standardnih troškova (SCM).

- Primena ovog modela u praksi će omogućiti kontinuirano praćenje troškova privrednih subjekata uzrokovanih zakonskim obavezama, njihovu analizu i ocenu, što će stvoriti pretpostavke za predlaganje mera u svrhu administrativnih pojednostavljenja i rasterećenja privrede - ističe Klokić.

On kaže i da su raspodeljene sve delatnosti i navedene su sve institucije koje je potrebno obići za početak poslovanja.

Govoreći o osnivanju firme "na klik", Klokić je naveo da su doneta odgovarajuća zakonska rešenja za stvaranje pretpostavki za onlajn registraciju ili e-registraciju i u toku sledeće godine se može očekivati primena tog modela.