U UNIVERZITETSKOM kliničkom centru (UKC) RS u Banjaluci proteklog vikenda otvorena je savremena sala za elektrofiziologiju srca, čime je najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj ostvarila još jedan istorijski uspeh.

Direktor UKC Vlado Đajić rekao je da će otvaranje ove sale doprineti poboljšanju zdravlja stanovnika RS i smanjiti smrtnost kada je reč o poremećaju rada srca.

Načelnik Klinike za kardiologiju UKC Tamara Kovačević Preradović rekla je da je ovo kruna moderne kardiologije i da građani Banjaluke i Srpske više neće morati da odlaze na lečenje u zdravstvene centre izvan Srpske.

Pročitajte još: Prof. dr Vlado Đajić: Srpska dobila najmoderniji klinički centar!

Šef Odeljenja za elektrofiziologiju srca i poremećaja srčanog ritma UKC Dragan Unčanin rekao je da su u toj zdravstvenoj ustanovi već urađene tri elektrofiziološke procedure što je, kako je naglasio, istorijski dan i za UKC i za zdravstveni sistem Srpske.

- S obzirom da su ovo dugotrajne procedure, a liste čekanja duge, na ovaj način ćemo to skratiti. S druge strane, ove procedure i mnogo koštaju i na ovaj način ćemo zadržati novac u Srpskoj, što nije nevažno - naveo je on.

Kada je reč o učestalosti poremećaja ritma, rekao je on, to varira od slučaja do slučaja, ali generalno do dva odsto populacije u određenom životnom dobu pati od tih poremećaja.

- Neki poremećaji ritma se dovode u vezu sa malignim oboljenjima i ponekad vode ka smrtnom ishodu, tako da ovo daje na značaju dijagnostici, tim pre što je lečenje ovakvih pacijenata uspešnim procedurama trajno i prestaje potreba za uzimanjem lekova - naveo je Unčanin.

Pročitajte još: Lončar: Srpska danas dobila ustanovu za ponos

Elektrofiziolog iz Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Dejan Kojić rekao je da savremena kardiologija ne može da se zamisli bez interventne elektrofiziologije i da podrazumeva savremeno lečenje pacijenata sa poremećajima srčanog ritma.