ZAHVALjUJUĆI Ruskoj humanitarnoj misiji i beogradskoj advokatskoj kancelariji “Petronijević” bilećki Dom zdravlja dobio je solarni sistem napajanja električnom energijom, kojim se već beleže značajne uštede.

Projekat je najavljen sredinom marta ove godine, a za devet dana postavljeni su paneli koji proizvode 50 kilovata električne energije. Kako kažu u Domu zdravlja, dug prema “Elektro-Hercegovini” je znatno smanjen, a trenutno sa tim preduzećem traže mogućnost prodaje viška proizvedene struje.

Pročitajte još: Bivši pitomci ponovo u Bileći

- Prošle godine u ova doba bili smo dužni 140.000 KM za struju, sada smo to sveli na oko 13.000. Od pre pet, šest dana ta stanica ujutru proizvodi otprilike oko 10 kilovata struje, a u podne od 40 do 50, da bi se tokom dana smanjivalo u zavisnosti od jačine sunca. Mi trošimo tu njihovu energiju, a višak ide “Elektro-Hercegovini” sa kojom treba da se dogovorimo u vezi prodaje ukoliko to bude moguće, odnosno ako postoji zakonska dozvola - istakao je Slavko Boljanović, direktor Doma zdravlja Bileća.

Projekat vredan 200.000 maraka donacija je bilećkom Domu zdravlja od strane Ruske humanitarne misije, koja je svoj prvi projekat u Srpskoj realizovala zahvaljujući advokatskoj kancelariji “Petronijević” iz Beograda, u kojoj je zaposlen advokat iz Bileće Dejan Radmilović.

Paneli na domu zdravlja u Bileći

- Bio sam upoznat u neke projekte koji će ići u RS, a rukovodilac predstavništva “Ruske humanitarne misije” na Balkanu Branimir Nešić je moj prijatelj. Predložio sam da solarni paneli dođu u Bileću iz nekoliko razloga. Prvi što sam Bilećanin i što sam odlučio da pomognem mojoj opštini, drugi je ekonomska iskorišćenost tog projekta, imajući u vidu broj sunčanih dana u godini i treći je finansijski položaj Doma zdravlja, da im malo pomognemo - istakao je Radmilović.

Generalni direktor “Ruske humanitarne misije” Aleksej Polkovnikov, naglasio je da je Bileća prva u RS koja je dobila donaciju te organizacije, ali i da postoje planovi za realizaciju drugih projekata iz oblasti zdravstva kao i obrazovanja.

Pročitajte još: Bileća: Mleko spremno za Evropu

- Raduje nas što smo uspešno realizovali ovaj projekat, a sve je išlo i brže nego što je predviđeno. Sa ovim sunčanim panelima Dom zdravlja nije dobio samo na uštedi već i mogućnost da, ukoliko postoji zakonska mogućnost, od prodaje viška struje ulaže u sve ono što bi poboljšalo stanje u toj ustanovi - kaže Polkonikov.

Aleksej Polkonikov (prvi sleva)

ZAMENIK AMBASADORA NA OTVARANjU

ZVANIČNOM puštanju u rad ovog projekta prisustvovao je i predstavnik Ambasade Rusije u BiH, Petar Frolov, zamenik ruskog ambasadora. On je istakao da ga raduje što su i oni deo projekta, koji će poboljšati život građana Bileće.