Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, koji je prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) osvojio najviše glasova na izborima za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je danas da će sa nove funkcije prvo zatražiti da bude ukinut visoki predstavnik za BiH koji nadgleda sprovođenje civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma.

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a, na izborima za članove Predsedništva BiH pobedili su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Dodik, koji je i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je za RTS rekao da, ukoliko ostali članovi Predsedništva BiH ćele da prihvate njegov predlog imaće dijalog, jer kako je objasnio, ako hoće da naprave "malo jaču Bosnu nego što je imamo danas, onda moraju da izbace visokog predstavnika".

PROČITAJTE JOŠ: DODIK PROGLASIO POBEDU NA IZBORIMA ZA SRPSKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA BIH: Ne mogu im pomoći ni sto američkih i britanskih ambasada

"Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbedima podršku. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da Srbija se slaže, Hrvatska se slaže. Ostalo je da se još složi Amerika", rekao je Dodik.

PROČITAJTE JOŠ: DODIK POSLE POBEDE PORUČIO: Vučić mi je čestitao telefonom, sa njim sastanak pre nego sa kolegama iz Predsedništva

On je kazao da u Bosni i Hercegovini postoji "stara američka administracija koja radi po recedivima prošlosti", ali da će pokušati da pošalje pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu i zatraži njegovu podršku da se ukine visoki predstavnik.

"Verujem da ću uspeti da dođem do njega", kazao je Dodik i zahvalio na pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS.

"Ja ću tražiti da to bude zvaničan stav Predsedništva, ukoliko Bosna želi da bude suverena i hoće da bude zemlja u međunarodnom kapacitetuonda mora da radi bez visokog predstavnika", rekao je Dodik. On je objasnio i da će zatražiti da stranci ne budu u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"Stranci u ustavnom sudu moraju da idu, to će biti jedan od mojih prvih zahteva. Ako ne bude dijaloga na tu temu i prihvatanja od strane drugih predstavnika, nemam razloga da ja prihvatim bilo šta što oni misle da treba da urade", rekao je Dodik.

"Ja ću pokušati da poziciju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine ojačam i poziciju srpskog naroda u celini", rekao je Dodik i dodao da će ili putem video linka iz kancelarije u Istočnom Sarajevu učestvovati u sednicama Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH kandidat SNDS-a Dodik, na osnovu 36,7 odsto obrađenih glasova, osvojio je 55,15 odsto glasova, a Mladen Ivanić iz Saveza za pobedu 41,98 odsto glasova.