MILAN Macura (33) iz Banjaluke osuđen je u Okružnom sudu u tom gradu na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog krivičnog dela terorizma, što je prva presuda za to delo u RS.

Prema presudi, Macura neće ići u zatvor ukoliko u naredne tri godine ne počini bilo koje drugo krivično delo. Macura je oglašen krivim da je preko svog instagram-profila na stranici manifestacije “Zimzograd” napisao da će se opasati eksplozivom i razneti u krugu “Zimzograda” na Trgu Krajine.


PROČITAJTE I:PRVO SUĐENjE ZA TERORIZAM U SRPSKOJ: U ponedeljak presuda "instagram-teroristi"


U spornom statusu Macura je, između ostalog, napisao da je “prvoklasan materijal za samoubicu” i da je voljan da to pokaže na primeru “Zimzograda”, te da bez problema na sebe može natovariti 150 kg eksploziva C4.

- Zahvaljivaćete mi se za 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razređenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz... Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena... O meni će se učiti, pričati bajke - piše u poruci.


BEZ OPTUŽENOG

OPTUŽENI Milan Macura nije prisustvovao objavljivanju presude, što po zakonu i nije bio dužan. U obrazloženju presude predsednica sudskog veća Snježana Kudrić je kratko navela da je tužilaštvo u potpunosti dokazalo Macurinu krivicu koji je, s ciljem zastrašivanja građana pretio izvršenjem teškog krivičnog dela.