KOZARA i Potkozarje, oduvek poznato po uzgoju šljive, kruške i jabuke i po proizvodnji visokokvalitetnih prirodnih rakija, šljivovice, viljamovke i jabukovače, sve je čuvenije i kao plodno tlo za rodne vinograde, kakvih ima samo na jugu Srpske.

Dokaz za to je vinograd porodice Jaćimović iz Srednje Omarske kod Prijedora, koji su braća Mirko i Goran, uz pomoć oca Nedeljka, zasadili pre 11 godina. Ovih dana, na padini, kojom se pruža uredno održavani vinograd, završena je berba. Kao i svake godine, bralo se uz druženje, pokoju pesmu, težačku hranu i kapljicu, a većinom uz pomoć rodbine i prijatelja.

Najponosniji je vremešni domaćin Nedeljko, koji je bio među nastarijim beračima i veliki zaljubljenik u vina. Tu svoju ljubav, preneo je i na sinove.

A sve je počelo kada su sinovi, malo-pomalo, uložili kapital zarađen u Austriji i zasadili vinograd, kako kažu, za svoju dušu. Uskoro je tu, na porodičnom imanju, “nikao” i vinski podrum, ukopan u zemlju, u lepoti potkozarske padine.


PROČITAJTE I: Vinogradi puni sezonskih radnika- Ove godine obilne kiše, nisu išle naruku uzgoju vinove loze. Ipak, rod neće podbaciti, pa smo obrali rod od oko četiri tone grožđa. Tačnije, na jednom hektaru zemljišta imali smo dve tone belog i dve tone crnog grožđa - kaže Goran Jaćimović.


AUsTRIJSKA TEHNOLOGIJA

TAKO Jaćimovići u svom malom raju odavno već proizvode domaće crno i belo vino po austrijskoj tehnologiji. Kvalitet je neupitan, jer u litri potkozarskog vina, kako kažu, ima jedan čak čitav čokot grožđa.

- Rakiju peče svako, ali napraviti vino, e to je već nauka, a mi ga pravimo sebi - kaže Mirko Jaćimović.