PREMA preliminarnim rezultatima izbora, najjača stranka u Narodnoj skupštini RS u naredne četiri godine ostaće Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je osvojio 180.928 glasova ili 32,26 odsto.

U odnosu na prethodne izbore SNSD beleži blagi pad, pa se očekuje da će u skupštinskim klupama imati 28, umesto dosadašnjih 29 poslanika. Njihovi koalicioni partneri DNS i SP dobili su veće poverenje građana u odnosu na izbore 2014. godine. DNS je zabeležio značajan rast i računica kaže da će u parlament ući sa 13 poslanika. To je ujedno i najveći skok minulih izbora, budući da su dosada imali osam poslanika. Dobar izborni rezultat ostvario je i SP koji će, umesto dosadaših pet, imati sedam poslanika.

Kada se tome doda rezultat Ujedinjene Srpske, jedine nove stranke u parlamentu, koja u skupštinske klupe ulazi s jednim direktnim i dva kompenzaciona mandata, vladajuća koalicija bi trebalo da ima komotnu većinu od 51 poslanika.

Predsednik DNS Marko Pavić kaže da je zadovoljan rezultatima izbora, kao i pobedom koalicionih kandidata Milorada Dodika za srpskog člana Predsedništva BiH i Željke Cvijanović za predsednika RS.

- DNS bi trebalo da ima 13 ili 14 poslanika u NS RS i jednog ili dva u Parlamentu BiH. U odnosu na prošle izbore beležimo rast od 30 odsto. Glasači su nagradili našu miroljubivu retoriku i politiku usmerenu na ekonomiju, zapošljavanje i budućnost, a ne na prošlost - rekao je Pavić.


Pročitajte još - Tri pobede za odbranu Srpske


On smatra da DNS zaslužuje premijersku poziciju, te da su i građani poručili da bi podržali predsednika Vlade RS iz DNS.

Marko Pavić

- Da smo imali slab rezultat, razmislili bismo. Sada imamo razloga da sa koalicionim partnerima to sprovedemo. Logično je da oko formiranja vlasti prvo razgovaramo sa starim koalicionim partnerima, i nema razloga da pre toga razgovaramo s drugima - istakao je Pavić.

Iako drugi po ukupnom rezultatu, najveći gubitnik izbora je SDS. Njihov predsednik Vukota Govedarica poražen je u trci za predsednika RS od Željke Cvijanović, a veliki poraz pretrpeli su i na izborima za NS RS.

Od opozicionih partija u odnosu na 2014. izborni rezultat popravio je PDP, koji je osvojio devet poslaničkih mesta, a imali su sedam. Kao i u prethodnom sazivu, NDP Dragana Čavića u skupštini će ostati sa četiri poslanika. Koalicija Zajedno za BiH, koju čine SDA, SzBiH i BPS u skupštini će imati tri poslanika, za razliku od prethodne koalicije "Domovina", koja je imala pet poslanika. Ostale stranke nisu prešle izborni prag.

GOVEDARICA TRAŽI POBEDU, A ODBORI OSTAVKU

PREDSEDNIK SDS Vukota Govedarica poručio je građanima Srpske da je on voljom glasača izabran za predsednika RS, a ne Željka Cvijanović. On je dodao da će tražiti da se ponovo izbroji svih 100 odsto glasačkih listića.

Nezvanično, predstavnici više od deset gradskih i opštinskih odbora SDS u RS zatražili su od Govedarice da bespogovorno podnese ostavku zbog loših izbornih rezultata, prenose agencije u RS. Većina odbora SDS smatra da je, pre svega, bila neozbiljna kandidatura samog Govedarice za predsednika RS.

(N. R.)


PARLAMENT BiH

NA izborima za Parlament BiH najviše srpskih glasova dobio je SNSD koji će u Predstavničkom domu imati pet mandata (Nebojša Radmanović, Vojin Mitrović, Dragan Bogdanić, Staša Košarac i Lazar Prodanović). SDS će imati četiri poslanika, tri direktna mesta koja su osvojili Dragan Mektić, Obren Petrović i Mirko Šarović, kao i jedan kompenzacioni za Aleksandru Pandurević.


PONOVNO BROJANjE GLASOVA

OPŠTINSKA izborna komisija (OIK) u Foči, nakon odobrenja CIK BiH, otvorila je u utorak 22 vreće sa listićima i započela ponovno brojanje 3.000 glasova. Ručno se ponovo broje i glasovi sa 20 od 180 biračkih mesta u Bijeljini, jer su se pojavile određene greške.