Vlasnik nemačke kompanije "Vebo grup" Aksel Viting i načelnik opštine Derventa Milorad Simić položili su kamen temeljac za izgradnju upravne zgrade i proizvodne hale za novu fabrike "Vebo Bosna".

U fabrici će se proizvoditi alati za automatske menjače za auto industriju. Ukupna investicija je milion evra. Upravna zgrada sa proizvodnom halom planirano je da se završi za dve godine.

U tom periodu će se zaposliti oko 35 mašinskih inženjera i 20 radnika u proizvodnji. Startne plate mašinskih inženjera su do 1400 maraka.

-Oni iskusniji inženjeri dostižu palate kao u Nemačkoj. Radi se o visoko sofisticiranoj tehnologiji. Mi konstruišemo i proizvodimo alate za proizvdonju delova za automatske menjače. Posedujemo u tehnologiji 14 međunarodnih patenanta tako da imamo osigurano tržište. To tržište raste a samo američko tržište je naručilo samo automatske menjače za porše. – rekao je Dragan Babić projekt menadžer i direktor „Vebo Bosna“ u Derventi.

"Vebo Bosna" deo je nemačke velike kompnije "Vebo amtzel". Vlasnik fabrike Aksel Viting ulaže u centar za razvoj inženjerstva za izradu alata za auto-industriju u Derventi, jer je kako je rekao oduševljen ljudima.

Pročitajte još - OTVARAJU SE TRI NOVE FABRIKE: Posao za 4.000 radnika!

-Ovde ima dosta intelegentnih ljudi koji žele da ostanu ovde i žive. Oni žele sebi i svojim porodicama da omoguće bolji život i bolju budućnost u Derventi. Sa ovim ljudima u Derventi u svakom trenutku možemo odraditi bilo koji posao za fabriku.- rekao je Viting.

U novoj fabrici već je počelo raditi 17 radnika od kojih je 15 mašinskih inženjera. Slaviša Todorović iz Doboja napustio je mesto asistenta na Mašinskom fakultetu i došao u Derventu. 

Foto Vid Blagojević

-Moj motiv je prelazak u realni sektor gde sam vidio odgovarajući stručni izazov, konkretno u konstrukciji alata u radu za auto industriju.- kaže Slaviša Todorović.

U Derventi u ovom trenutku radi 31 firma Evropske unije. Načelnik opštine Milorad Simić na sastanku sa delegacijom privrednika iz Nemačke najavio je mogućnost širenja industrijske zone na novih 10 hektara.

Foto Vid Blagojević

Pored Dervente, nemačka kompanija "Vebo amtzel" ima proizvodnju i u Detroitu u Aemerici. Glavni kupci ove fabrike su najpoznatija proizvođači automobila, BMV, Folksvagen, Audi, Porše i Daimler.