PROTEKLI izbori pokazali su još jednom da Srba u Federaciji BiH skoro pa i da nema i da su svedeni na statističku grešku. Osim Livanjskog kantona, gde je Srpska lista osvojila tri delegata i Srpska napredna stranka jedan mandat, Srbi nisu dobili mandat ni u jednom od preostalih devet Kantona u Federaciji BiH. Rezultat u Livanjskom kantonu je i očekivan, jer u njemu živi najviše naših povratnika, negde oko 2.800.

Pomenuti ukupni rezultati Srba na minulom glasanju u FBiH, kako kažu sagovornici “Novosti”, još jedna je poruka da su oni u Federaciji svedeni na statističku grešku.


PROČITAJTE JOŠ:
Dodik: Iniciraću priznavanje Krima kao sastavnog dela Rusije

- Rezultati izbora još jednom su pokazali da će predstavnike srpskog naroda u Parlamentu Federacije BiH dati stranke poput SDP i DF. Zbog takvog ishoda izbora, nas će u Parlamentu FBiH predstavljati nosioci “zlatnih ljiljana”, a koji se nalaze na listama SDP i DF - kaže Goran Broćeta, lider Srpske liste i načelnik Drvara.

Broćeta dodaje da je zadovoljan rezultatom Srpske liste, koja je dobila tri mandata u Livanjskom kantonu i da još čekaju prebrojavanje glasova za Nikicu Bosnića, njihovog kandidata za Parlament FBiH.

- Ostao je žal što su se opet podelili glasovi Srba u Livanjskom kantonu i nismo išli svi zajedno. Srpska napredna stranka je dobila jedan mandat u Livanjskom kantonu i da su svi Srbi išli zajedno imali bismo sigurno jednog poslanika u Parlamentu FBiH, a samim tim i mesto u Vladi FBiH - ističe Broćeta.

U MOSTARU RAZOČARANI PREDSTAVNICI Srba iz Mostara su poručili da su razočarani rezultatima izbora i da, iako su očekivali siguran mandat za kantonalnu skupštinu, do toga ipak nije došlo. Tražiće kako kažu razloge takvog ishoda, jer trebalo je da dobiju mnogo više.

On kaže da Srbima, kako u Livanjskom kantonu, tako i u celoj Federaciji BiH, ostaje borba za ravnopravnost i opstanak na tom području.

- Definitivno, svi Srbi se moraju ujediniti kako bi pomogli srpskom narodu u Federaciji BiH, kako bi opstali na ovim prostorima - poručio je Broćeta.

Predsednik Zavičajnih socijaldemokrata Mile Marčeta tvrdi da ni nova vlast u Federaciji BiH neće uraditi ništa da bi bio poboljšan položaj Srba koji su diskriminisani na svim poljima društvenog života.

- U srpskim povratničkim opštinama privreda je ugašena, a od institucija FBiH nije bilo finansijske, niti bilo kakve pomoći. Nažalost, mišljenja sam da će tako i ostati, jer srpski narod nema političkog kapaciteta kojim bi se borio za svoja prava - kaže Marčeta.

Prema njegovim rečima, Srbi koji žive u FBiH su odavno svedeni na nacionalnu manjinu, jer su im ukinuta sva ustavna prava.


PROČITAJTE JOŠ:
POSLE IZBORA U BiH: Vladajućoj koaliciji 51 poslanik!

- Posledica ovog jeste da naš narod sve više napušta vekovna ognjišta u potrazi za boljim životom. Jedina nada nam ostaje to što je SNSD pobedio na nivou BiH, koji bi sada mogao da nam pomogne, kao i Republika Srpska i Srbija - dodao je Marčeta.