BANjALUKA – Nakon jučerašnje maratonske sednice Glavnog odbora SDS u Banjaluci nije donešena odluka da se ide u veliku srpsku koaliciju sa SNSD u Parlamentu BiH, ali je definitovno potvrđena da se SDS pocepao na dve struje. U SDS sada postoji struja koja želi saradnju sa SNSD na nivou BiH i odbranu interesa Republike Srpske u institucijam bh, ali i krilo koje ne želi nikakvu saradnju sa SNSD, pa i po cenu totalnog raspada SDS, saznaju „Novosti“.

Ipak kako „Novosti“ saznaju nakon jučerašnjeg GO SDS u Banjaluci, donet je zaključak da se ne odbacuje mogućnost saradnje sa SNSD, zbog čega će se u naredne dve nedelje do održavanja nove sednice GO SDS razgovarati o mogućnostima formiranja jedinstvene srpske koalicije, kao i platformi i pregovaračkom timu koji će na najbolji način zastupati interese SDS.

Prema saznaljima našeg listapredsednik SDS Vukota Govedarica je uvideo tokom rasprave na glavnopm odboru da će se stranka pocepati zbog nedostatka jedinnstva , zbog čega je iznenada promenio mišljenje i odlučio da se razgovorinastave za dve nedelje.

POSLE SEDNICE GO SDS U BANjALUCI NIJE ODBAČENA MOGUĆNOST SAVEZA SA SNSD: Ima nade za srpski blok u Sarajevu

Iako su dobojski, zvornički i sokolački odbori SDS jasno poručili Govedarici da se započnu pregovori o zajedničkom nastupu u Parlamnatu Bi, a što je ključ odbrane Republike Srpske i takav stav podržava i Srbija, Govedarica i ekipa funkcionera bliskih njemu nisu zvanično prihvatili ovakav predlog na sednici u Banjaluci.

Ipak Govedarica je nakon sedmočasovne sednice glavnog odbora izjavio da SDS nije dobio zvaničnu ponudu SNSD za koaliciju i da se o tome nije ni razgovaralo. On je dodao da će se verovatno odluka o pregovorima sa drugim strankama doneti na sledećem glavnom odboru.

Dugo očekivana sednica Glavnog odbora SDS samo je još jednom potvrdila da u najjačoj opozicionoj stranci u Srpskoj postoje velike podele o daljem političkom delovanju.

Kako „Novosti“ saznaju za otvaranje razgovora bila je pored članova iz odbora u Doboju i Sonja Karadžić Jovićević inače ćerka Radovana Karadžića. S druge strane odbora SDS, Mirko Šarović pokazao da mu je važnija funkcija od interesa srpskog naroda i Republike Srpske. Izjavom „rano je za koaliciju“ Šarović se stavio na stranu Vukote Govedarice iako je na ranijim sastancima sa članovima predsedništva SDS, jasno dao svoju podršku formiranju koalicije sa Miloradom Dodikom.

Vasić za "Novosti": Ja sam stvarao SDS, a ne Vukota Govedarica i on mora da napusti stranku!

Ipak rasprava na glavnom odboru je najviše išla u smeru kritikovanja članova SDS iz Doboja, koji su nakon par sati sednice istu i napustili. Sednicu su napustili svi članovi iz SDS Doboj na čelu sa Borisom Jerinićem, zamenikom minsitra odbrane.

Jerinić, kaže za „Novosti“ da su već po dolasku u Banjaluku dočekani neprijateljski.

- SDS Doboj je pobednik izbora. Pobedili smo na sva četiri nivoa. Vukota Goedarica je pobedio, Mladen Ivanić je pobedio u Doboju, dobilismo poslanika u Parlamentu BiH i poslanike u Narodnoj skupštini RS. Mi smo apsoluti pobednici izbora ispred SDS, a na glavnom odboru u Banjaluci sve se svelo na to da se mi iz Doboja kritikujemo. Izgleda da u SDS moraš biti gubitnik pa da te poštuju, jer ako si pobednik očigledno nemaš pravo na stav i mišljenje,poručio je Jerinić.

On tvrdi da su na sednici glavnog odbora zatražili odgovornost od rukovodstva stranke za najlošiji rezultat SDS na izborima, da se očuva jedinstvo stranke i da se otvore razgovori sa SNSD.

- U SDS je očigledno prevelika sujeta i isključivost prema SNSD i Miloradu Dodiku. To se videlo i iz rasprava. Pa logično je da se ide u razgovore sa SNSD, ističe Jerinić i dodaje da će nakon današnje sednice izgleda SDS izguviti nekoliko osvojenih mandata u Narodnoj skupštini RS.

Inače, čitavu situaciju oko sednice Glavnog odbora SDS u Banjaluci pratila je negativna atmosfera. Ispred zgrade SDS pred poečetak sednice okupilo se stotinjak simpatizera SDS, koji su nosili parole protiv Obrena Petrovića, Milovana Cicka Bijelice, Miće Mićića i Kostadina Vasića.


Boris Jerinić

Okupljeni članovi nose i transparente na kojima, između ostalih i piše "Ko to prodaje vjeru za večeru", "Obrene sram te bilo", "Vukota ne daj nam SDS" itd...

Predstavnici SDS iz Doboja, Bijeljine i Zvornika su dočekani zvižducima i uvredama, a aplauzima je dočekan predsednik SDS Vukota Govedarica. Prema saznanjima našeg lista jednu veću grupu momaka u Banjaluku su doveli ljudi bliski Dejanu Sljepčeviću iz Novog Sada, finansijeru SDS i rođaku predsednika stranke Vukote Govedarice.

Inače, kulminacija loših odnosa u SDS dogodila se u subotu kada je Vukota Govedarica isključio iz stranke Kostadina Vasića člana GO SDS iz Zvornika i budućeg poslanika u Narodnoj skupštini RS. Vasić je javno kritikovao Govedaricu, ali i viskoke funkcionere SDS, Dragana Mektića Aleksandtru Pandurević i Mladena Bosića da sarađuju sa strancima i da Govedarica nastavlja gubitničku politiku koju je vodio njegov predhodnik Mladen Bosić.

ZABORAVILI TAČKU O SMENI KOSTADINA VASIĆA

Članovi Glavnog odbora su toliko bili zaposleni juče da su zaboravili na tačku o smeni Kostadina Vasića, potpredsednika SDS iz Zvornika, koji je u petak javno prozvao Govedaricu i najuže rukovodstvo stranke da sarađuju sa strancima. Vasić je smenjen odlukom Govedarice zbog kako je navedeno kršenja statuta. Iako se žali glavni odbor juče nije razmatrao njegovu žalbu.