NAKON što se na Skupštini SDS, zakazanoj za 15. decembar, raspišu unutarstranački izbori i izbori za novog predsednika SDS, jedini ozbiljni kandidat da preuzme stranku od Vukote Govedarice je Mirko Šarović, aktuelni član Predsedništva SDS, potvrđeno je “Novostima” iz izvora u SDS. Ukoliko Šarović bude kandidat za predsednika SDS, a mnogi u SDS podržavaju ovu opciju, on će biti i jedini kandidat za predsednika stranke na zvaničnom izboru naredne godine!

- Šarović ima podršku dela SDS koji će tražiti da se glasa o poverenju Govedarici na Skupštini, ali i dela koji podržava Govedaricu - ističu izvori “Novosti”.

Dalje kažu, da je Mirko Šarović osoba sa dugogodišnjim stažom u stranci, sa iskustvom u politici i obavljanju uticajnih državnih funkcija i da njegov dolazak na čelo SDS znači zaustavljanje raspada stranke!

Pročitajte još - MARATONSKA SEDNICA GLAVNOG ODBORA SRPSKE DEMOKRATSKE STRANKE: SDS ipak za koaliciju sa SNSD u Sarajevu?

- U ovom trenutku Mirko Šarović je jedina osoba koja može da vrati SDS na put patriotizma i državotvornosti, kao i izlazak iz decenijskog opozicionog delovanja. Platforma koja je dogovorena i koju će Šarović kao predsednik SDS zastupati predstavlja očuvanje vitalnih interesa Srba i Republike Srpske u BiH ali i saradnju sa zvaničnim institucijama u Beogradu i saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom. SDS je potrebno da se vrati u srpski korpus i da bude deo jedinstvene srpske politike, pojašnjavaju sagovornici “Novosti”.

POVRATAK ČLANSTVA UKOLIKO Šarović bude izabran za predsednika SDS, kako kažu izvori “Novosti”, očekuje se i povratak u SDS mnogih članova, koji su se udaljili od stranke, jer se nisu slagali sa politikom Vukote Govedarice.

Takođe jedan od težih zadataka, koji će se naći pred Šarovićem, kada bude izabran za predsednika SDS, jeste da ispravi silne greške koje su napravili njegovi prethodnici Vukota Govedarica i Mladen Bosić.

- SDS je prekinuo mnoge veze na političkoj sceni i u regionu, a tu se pre svega misli na zvanični Beograd. Za vreme mandata Govedarice najveći rast u opoziciji nije imao SDS već PDP koji je godinama živeo na uspesima SDS a sa izrekom “sve što SDS dobro uradi ide nama a sve loše što napravimo fakturiše se SDS”, - dodaju izvori iz SDS.

Pred Skupštinu SDS sagovornici “Novosti” očekuju da pokaže hoće li Govedarica postati autoritativni i nedemokratski predsednik, kome smetaju članovi koji ga opravdano kritikuju ili će Šarović uspeti da nakon više od decenije vrati SDS puno značenje stranke, koja nije pod uticajem inostranih elemenata u BiH, a kojih u BiH ima mnogo.

Pročitajte još - POSLE SEDNICE GO SDS U BANjALUCI NIJE ODBAČENA MOGUĆNOST SAVEZA SA SNSD: Ima nade za srpski blok u Sarajevu

Inače, Vukota Govedarica nije bio dostupan “Novostima” za komentar o očekivanjima od predstojeće Skupštine SDS i najavama da će se glasati o poverenju predsedniku stranke.

Vukota Govedarica Mirko Šarović Foto “Novosti”

Mirko Šarović, kako je potvrđeno “Novostima”, neće prisustvovati Skupštini zakazanoj za ovaj vikend u Banjaluci, jer je već ranije dogovorio odlazak u Kinu, zbog obaveza kao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je u ponedeljak kratko prokomentarisao “da ne zna ništa o preuzimanju stranke i da nema informacije oko tih medijskih navoda”.

Na Skupštinu SDS dolazi oko 400 delegata SDS širom Srpske. Pored raspisivanja unutarstranačkih izbora očekuje se i glasanje o poverenju aktuelnom predsedniku SDS Vukoti Govedarici.