I POSLEDNjA sednica Skupštine opštine Bileća protekla je u uobičajenoj atmosferi, u kojoj se najmanje raspravljalo o Nacrtu budžeta, najvažnijoj tački dnevnog reda. Nakon višečasovnih žučnih rasprava, praćenih međusobnim uvredama, 11 odbornika bilo je za budžet, dok je devet bilo protiv budžeta u iznosu od 10 miliona i 353.000 maraka.

Odbornik Srpske radikalne stranke RS Dragan Babić napustio je zasedanje zbog, kako je rekao, "nemogućih uslova za rad". On smatra da se previše sredstava izdvaja za lična primanja.

Pročitajte još - Usvajanje budžeta Bileće u senci uvreda

- Prilikom diskusije prekidali su me nekoliko puta i nisam želeo da učestvujem u raspravi u takvim uslovima. Što se tiče budžeta, pre svega, izdvajanja za lična primanja su prevelika, oko četiri miliona maraka, i to je jedina opština u Republici Srpskoj gde su lična primanja veća od ukupnih poreskih prihoda - istakao je Babić.

I u skupštinskj većini smatraju da budžet do konačnog usvajanja treba korigovati. Predsednik Kluba odbornika SNSD Ljubo Vuković priznaje da predloženi Nacrt budžeta nije najbolji i najpravedniji.

- Normalno je da ima raznih stavki, ima povećanja i smanjenja u odnosu na prethodni budžet. Nekom se ne sviđa što je manje za sport, više za neke druge stavke. Smatram da je ovaj Nacrt budžeta i potrošački i razvojni, ali on ide na javnu raspravu u narednih petnaestak dana, pa ćemo videti - istakao je Vuković.

Odbornici SO Bileća usvojili su i Odluku o privremenom finansiranju Opštine. Rok za usvajanje predloga budžeta Opštine Bileća je do 31. marta.

Ukoliko do kraja juna ove godine odbornici konačno ne usvoje budžet, bilećka Skupština će biti raspuštena.


SKUPLjA VODA

NA sednici je izglasano poskupljenje komunalnih usluga. Tako će, umesto dosadašnjih 84 feninga po kubiku, domaćinstva u ovoj opštini od 1. februara vodu plaćati marku, za pravna lica ona će iznositi 3,60 KM, a za posebne ustanove 2,20 KM.