OD početka mandata pa do danas, Skupština opštine radi efikasno po planiranom programu, tako da slobodno mogu oceniti uspešnim rad lokalnog parlamenta. Dan naše opštine, 24. mart, dočekujemo brojnim prazničnim aktivnostima, koje traju čitav mart mesec, uključujući brojne sportske, kulturne i zabavne manifestacije. Na Dan opštine polažu se venci i služi parastos za poginule borce, održava svečana sednica Skupštine opštine, kaže u intervjuu za "Novosti" Željko Simić, predsednik Skupštine opštine Prnjavor.

Pročitajte još - Novi život Prnjavora

* Kako biste ocenili rad lokalnog parlamenta?

- Održali smo 24 redovne i dve svečane sednice. Samo tokom prošle godine, odbornici su razmatrali preko 150 tačaka dnevnog reda. Usvojeno je više desetina odluka, rešenja, zaključaka, izveštaja... Odbornici pozicije i opozicije su konstruktivni, pa se određeni broj predloženih odluka usvaja i jednoglasno. Naravno bitan elemenat u efikasnom radu čine svakako i kvalitetni akti, koje lokalnom parlamentu predlaže načelnik opštine, kao i usaglašeno delovanje predstavnika političkih partija.

* Značaj obeležavanja Dana opštine ?

- Prnjavor je dao ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske. U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja opštine Prnjavor poginulo je 626 boraca, a ustanovljenje 24. marta za Dan opštine predstavlja priznanje svim žrtvama, koje je Prnjavor dao. Od 2001. pa do danas, Dan opštine proslavljamo sa ponosom, uz raznovrstan programski sadržaj, koji traje ceo mart. U program su uključene brojne manifestacije, a ove godine prvi put smo organizovali i sajam privrede, poljoprivrede i turizma, koji je okupio preko 150 domaćih i stranih izlagača.

"SATI" ZA GRAĐANE U IZRADI je i poseban deo opštinske internet-stranice, koji će biti isključivo vezan za rad i aktivnosti Skupštine, i gde će biti postavljene sve važnije informacije. U želji da uspostavimo što bolju dvosmernu komunikaciju sa građanima, odlučili smo da organizujemo tzv. Sate građana. Prvi sastanak biće organizovan u subotu 30. marta od 10 do 12 časova, u sali Skupštine opštine, i građani će putem direktne komunikacije dobiti potrebne informacije o temama, koje su od zajedničkog i opšteg interesa za lokalnu zajednicu.

* Ove godine biće održana jubilarna ulična trka.

- Posebno bih naglasio da će 29. marta biti održana ulična trka po 20. put i da je najavljen dolazak poznatih atletičara, kao što je Olivera Jevtić. Praznični program zatvaramo 31. marta, dečjim maskenbalom i izlaskom na Motajicu Lipe, kada se tradicionalno druže nekadašnji saborci Vojske RS u znak sećanja na vreme stvaranja Srpske i odbrane opštine.

* Održaće se svečana sednica i dodela nagrada i priznanja.

- Dodela opštinskih nagrada i priznanja predstavlja poseban momenat, budući da odajemo priznanja našim sugrađanima, koji su u različitim oblastima ostvarili najbolja dostignuća. Posebno bih istakao, da u ovom mandatu, dodela opštinskih priznanja nije imala nikakvu političku obojenost i nagrade su dobili isključivo najzaslužniji. Najveće opštinsko priznanje, Povelju zaslužnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom opštine dodelićemo novinaru Nedeljku Sančaninu, za životno delo u intelektualnom, društvenom, novinarskom i književnom radu. Sančanin je ceo životni i radni vek posvetio promociji opštine Prnjavor, kako u dobrim, tako i u teškim vremenima.

Povelja opštine Prnjavor sa srebrnim grbom opštine biće dodeljena preduzeću "Rizba", koje se bavi finalnom obradom drveta. Takođe, biće dodeljeno i sedam pohvala našim sugrađanima, koji su postigli dobre rezultate u razlitičim oblastima privrednog i društvenog života.