U PORODIČNOJ kući u Brezovljanima, gde sama živi starica Zorka Antonić, na insistiranje najbliže rodbine, nakon 24 godine pauze, pristala je da nedavno, 2. aprila, proslavi svoj 85. rođendan. Reč je o majci poginulog borca Srbačke brigade Dragoljuba Antonića, koji je stradao na Vozući za vreme velike ofanzive pripadnika tadašnje tzv. Armije BiH, u čijem sastavu su bili i borci odreda El mudžahid. Poginuo je 10. septembra 1995, a sahranjen godinu dana kasnije u seoskom groblju Brezovljani, nakon identifikacije posmrtnih ostataka.

Vest o pogibiji sina Dragoljuba, kako kaže, sve je dotukla i jednostavno pokosila njegovog oca Miloša, koji je 19 godina samo vegetirao u samoći čekajući smrt, koja ga je zadesila 2014. godine.

- Povukao se u samoću, nije izlazio nigde van kuće a na nekoliko dana pred smrt pritisak mu je bio 280, što govori da je činio sve da umre - priča baka Zorka i dodaje da i ona duboko pati za svojim sinom, često plače u samoći, ali kada vidi svojih sedam unučadi i osam praunučadi, to je održava u životu.

Baka Zorka živi sama u kući, ne želi, kako kaže, da bude rodbini teret i pravo je čudo da u ovim godinama šije, sadi baštu i cepa drva.

PROČITAJTE JOŠ - Trebinje: Porodicu borca izbacuju na ulicu

- Moja supruga Danijela i njena snaha Vanja bile su uporne da baka obeleži rođendan, pa smo to svi podržali kako bi ona bar na trenutak osetila radost života - kaže unuk Miloš, sin poginulog Dragoljuba.

Bakin rođendan ulepšali su njeni praunuci, 5-godišnji Sebastijan i 10-godišnji Luka, koji su razvukli dečije harmonike i otpevali pesmu "Kopa cura vinograd".

Luka i Sebastijan sa prabakom Zorkom, Foto O. N.

Baka Zorka kaže da je rođena u selu Prosjek kod Prnjavora, da je bez oca ostala siroče u 11. godini, tako da se njena majka Vida brinula o osmoro dece. Udala se u dvadesetoj godini i rodila troje dece Milovana, Dragoljuba i Milicu. Ćerka živi u Srpcu, često je obilazi, ali ne uspeva da je ubedi da se preseli kod nje i da ništa ne mora da radi.

KUĆICA SLOBODICA

BAKA Zorka smatra da je korisnije što je svakodnevno u prirodi i što radi na njivi i da bi više volela da tu umre nego u kući. Dodaje i da je njena kućica njena slobodica, i da je nipošto, zbog komfora ne bi napustila, jer ju je sagradila sa svojim Milošem.