JAVNOST u BiH i regionu zgrožena je snimkom pogibije deminera Milenka Pudara (62) iz Banjaluke, koji je u ponedeljak stradao u saobraćajnoj nesreći na putu Jablanica - Mostar, kada je "hjundaijem" podleteo pod autobus firme "Vildan turs".

Poslednje trenutke Pudarevog života snimio je suvozač u automobilu, koji se kretao iza njega, a koji ništa nije učinio odnosno pokušao da spreči tragediju. Naprotiv, lišen empatije, autor snimka se grohotom smejao Pudarevoj krivudavoj vožnji, da bi nakon stravičnog sudara čak i likovao, jer je sve snimio govoreći saputniku: "To je taj snimak, legendo".

Snimak je objavljen na "Jutjubu" i ubrzo postao viralan. Kao kancer se širio društvenim mrežama i internet portalima i izazvao gnev celokupne javnosti. Više nego tragedijom svi su šokirani ponašanjem i neprimerenim komentarima autora.

"Ili je p'jan ili spava... On ako dođe do prvog tunela... Eno autobusa, uspori malo da ga 'bubne'. Bogami, makni se od njega. Pusti ga, radije parkiraj, eno ga ode pod autobus. Evo ga, buuum", komentariše autor snimka.


PROČITAJTE JOŠ: Nesreća kod Teslića: Mladić udario u stub i poginuo!

I nakon sudara autor nastavlja da se smeje, uz oduševljenje snimljenim. Ne gaseći kameru prilazi smrskanom "hjundaiju" i pita: "Jesi li živ, jaro", a potom snimajući telo govori: "Nije ovaj živ. Ništa od njega. Otkinulo mu glavu."

Ogorčena javnost traži reakciju istražnih organa, ali je ona izostala. Iako se pojavila informacija da je autor snimka uhapšen zbog nepružanja pomoći Pudaru, za "Novosti" je to demantovano u MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, na čijem području se nesreća dogodila, te MUP Zeničko-dobojskog kantona, u kome je autor snimka nastanjen. Upitno je da li je uopšte pod istragom, jer u MUP HNK to nisu želeli da komentarišu.

Milenko Pudar

Inače, Pudar je bolovao od dijabetesa, što je verovatno doprinelo tragediji. Godinama je radio u Centru za uklanjanje mina (BH MAK) u Banjaluci, čime je direktno ili indirektno učestvovao u spasavanju života. Penzionisao se pre dva meseca, i njegovi poznanici kažu da je putovao u Ljubinje da uveliča matursku zabavu svom bratancu. Prijatelji o njemu imaju samo reči hvale i kažu da je dobar i radan čovek, omiljen u društvu.

U oproštaju od Milenka, Dean Savičić je na svom fejsbuk-profilu napisao da je Pudar većinu svog života proveo gledajući smrti direktno u oči.

- Kada se bavite jednim od najopasnijih poslova na svetu, onda je jedini lek biti pozitivan svakodnevno. Takav je upravo bio i Milenko, imao je lek za sve, osim za svoju šećernu bolest - napisao je Savičić.

Navodi da je Milenko kroz svoj posao učestvovao u čišćenju hiljade hektara zemljišta od mina.

- Godine svog života proveo je u šumama otkopavajući mine i moleći Boga da i taj dan prođe mirno i da tišinu ne prekine sablasna eksplozija, a već jednom je svedočio pogibiji kolege na terenu. U svojoj karijeri spasao je hiljade života, a mi nismo uspeli jedan jedini - njegov - napisao je Savičić.

Užasnut snimkom i komentarima u njemu, Savičić kaže da je zgrožen degradacijom društva i poremećenim sistem vrednosti.

Milenko Pudar sahranjen je u sredu u Ljubinju.


PROČITAJTE JOŠ:
NESREĆA U BIJELOM POLjU: Udarila kolima u parkirane automobile pa u banderu, zadobila teške povrede
MREŽNA HISTERIJA

FEJSBUK-PROFIL muškarca iz Tešnja, za koga se veruje da je autor spornog snimka, zatrpan je gnevnim komentarima korisnika te mreže koji ga, uz salve psovki, nazivaju monstrumom. Pojedini mu savetuju da prestane da briše komentare, već da kaže bilo šta, kako bi "umanjio štetu". Ipak, ima i onih koji tvrde da ga od njegovih postupaka ništa ne može "oprati" i da bi trebalo da završi u zatvoru.