Deca sa Kosova i Metohije koja žive u područjima u kojima nemaju mogućnost za slobodno i bezbedno kretanje i ove godine će doći u Republiku Srpsku gde ih očekuju porodice koje će ih veoma rado ugostiti u svojim domovima ispunjenim ljubavlju.

Oko 50 dece iz opštine Štrpce sa područja Kosova i Metohije boraviće u sedmodnevnoj poseti opštini Pale, dogovoreno je u četvrtak na sastanku načelnika ove lokalne zajednice Boška Jugovića i predsjednika Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorada Arlova.

Jugović je rekao novinarima nakon sastanka da će opština po treći put biti domaćin osnovnicima iz Štrpca, te da mu je drago što imaju priliku da pomognu toj deci.

-Pomoć im nije toliko bitna sa humanog aspekta koliko sa sociološkog jer će imati priliku da uživaju u slobodnoj sredini, slobodno se kreću, druže sa vršnjacima. Zahvalio bih roditeljima i nastavnom osoblju osnovnih škola "Srbija" i "Pale" što pomažu ovu akciju, istakao je Jugović.

Pročitajte još - MALIŠANI SA KiM, IZ SKOPLjA I BANjALUKE U BEOGRADU: Deca položila vence za stradale

Arlov je rekao da je ovo osmi projekat po redu pod nazivom "Spojimo decu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" koji je najmasovniji do sada, u okviru koga će u nedelju, 16. juna u Srpsku doći oko 1.030 gostiju iz srpskih enklava sa Kosmeta.

-Boraviće 900 učenika, 80 prosvetnih radnika i jedan autobus dece sa posebnim potrebama. Najveći projekat do sada, tako da se zahvaljujem opštini Pale i načelniku Jugoviću što već treću godinu učestvuju u ovako velikom projektu, kao i porodicama i školama koje će ove godine u Palama otvoriti vrata za svoje goste iz Štrpca, naveo je Arlov.

On je dodao da dolazi 20 autobusa, da je centralni događaj u Višegradu, a domaćini i pokrovitelji su opštine Višegrad i Han Pijesak.

Prema njegovim rečima, sa načelnikom Jugovićem razgovarao je i o projektu koji Odbor vodi, a to je izgradnja dnevnog centra "Podrži me" u Kosovskoj Mitrovici, namenjenog za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju.

Uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva prosvete i kulture Srpske, u saradnji sa Odborom za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, u proteklih šest godina Republika Srpska je posredstvom programa "Spojimo decu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" ugostila 4.500 učenika i 500 nastavnika.