MODRIČA – Sredinom maja obilne padavine prouzrokovale su izlivanje reke Bosne na poljoprivredno zemljište u više modričkih naselja. Opštinska komisija za utvrđivanje šteta od poplava procenila je, da je šteta na poljoprivrednim usevima pola miliona maraka. Sida Tomić zadužena za poljoprivredu u opštini Modriča, naglašava da je Komisija za procenu štete na poljoprivrednim usevima u maju svoj posao odradila profesionalno i brzo.


Pročitajte još: Svilajnac: Izvukli pouke iz 2014. i spasli se potopa u vreme kiša


- Dve ekipe poljoprivrednih stučnjaka bile su na terenu i procenili su da je šteta u poljoprivredi Modirče oko 500 hiljada maraka. Ovo područje uz reku Bosnu izloženo je stalnim poplavama, a ove godine Bosna je u više navrata plavila poljoprivredno područje. Tako su poljprivrednici pretrepeli štetu u Vranjaku, Koprivni, Dugom Polju, u Botajici i Miloševcu i u delu Tarevaca. Zaista, poljoprivrednici imaju ogromne nevolje, a nemaju alternativu, jer je njihovo poljoprivredno zemljište u plavnom pojasu reke Bosne – naglasila je Sida Tomić.


Pročitajte još: POSLEDICE POPLAVA U KRALjEVAČKOM KRAJU: Pričinjena šteta od čak 563 miliona dinara (FOTO)


Novak Savić iz Vranjaka jedan je od najuspešnijih poljoprivrednih proizvođača u modričkom kraju. Obrađuje značajne površine kako bi prehranio stoku na farmi. Međutim, Bosna se sredinom maja izlila i sve je uništila kao i u februaru. Štete su ogromne, kaže Novak Savić.

- U februaru je Bosna nešto oranica odnela, a nešto sprala. U maja se ponovo izlila i uništila mi je 20 hektara zasijanih kukuruzom, uništen su trave, deteline. Morao sam presejavati iako je bilo hladno i stalno je kiša padala, bojim se da će sve da strune. Trave će biti uništene 100%, a kukuruz 50%. – jada se Savić

Poljoprivrednika Novak Savić, za potrebe svoje farme obrađuje oko 43 hektara zemljišta koje je svo u plavnom pojasu Bosne i nikad nije siguran na čemu je. Slična ili ista situacija je zadesila oko 150 poljoprivrednika u Vranjaku, Koprivni, Dugom Polju, Botajici, Miloševcu i Tarevacima.