I DOK se polako slažu imena kandidata za predsednika SDS, a koji će biti izabran krajem meseca na Izbornoj skupštini, u ovoj stranci preovladava mišljenje da je jedino rešenje za SDS da za mesto predsednika bude samo jedan kandidat i da se o njemu izjašnjavaju delegati, saznaju "Novosti" iz više izvora iz SDS.

- Ukoliko na skupštinu izađemo sa više kandidata za predsednika, to u startu znači da će biti poraženih i nezadovoljnih. Jedino rešenje je jedan kandidat i da se oko njega okupi cela stranka - ističu izvori iz SDS.

Oni kažu da će kandidature Miće Mićića, Miladina Miličevića, Mirka Šarovića, pa i Vukote Govedarice za mesto predsednika, biti osnova na kojoj će biti izabran jedan kandidat.

- Nije loše da ima više kandidata nekoliko sedmica pred skupštinu, i da oni sednu zajedno sa još nekoliko ljudi iz vrha stranke i da se postigne dogovor, ko će od njih biti kandidat za predsednika stranke - ističu izvori.

Inače, već mesecima na terenu u SDS traje lobiranje za predsednika stranke. Nekoliko struja vuče svako na svoju stranu, a zasad najviše gubi SDS.

Pročitajte još - Šarović preuzima SDS?!

- Jedan od kamena spoticanja u dogovoru oko zajedničkog kandidata svih struja u SDS je i ko će kotrolisati kadrovsku politiku. Zasad mnogi pucaju na to mesto i žele da kontrolišu kadrovsku politiku i nema približavanja dogovora - ističu izvori iz SDS.

Potpredsednik SDS Nedeljko Glamočak izjavio je u sredu da bi unutarstranački izbori trebalo da budu završeni do kraja juna i da očekuje dogovor predloženih kandidata za predsednika stranke, kako bi na Izbornoj skupštini SDS bio predložen samo jedan.

Komentarišući navode u da je sednica skupštine SDS, na kojoj će biti biran predsednik stranke, prolongirana sa polovine ovog meseca za 30. jun, Glamočak je rekao da nikada nisu ni utvrđeni precizni datumi.

Nedeljko Glamočak Foto SDS

- Datum skupštine nije još ni utvrđen, pa samim tim ni pomeren. Rok nije ni bio definisan, već je samo planirano da u junu bude održana skupština SDS. Ona bi trebalo da bude održana u toku ovog meseca - rekao je Glamočak.

On je istakao da će sve kandidature za predsednika SDS pristigle iz gradskih i opštinskih odbora biti razmotrene.

Pročitajte još - MARATONSKA SEDNICA GLAVNOG ODBORA SRPSKE DEMOKRATSKE STRANKE: SDS ipak za koaliciju sa SNSD u Sarajevu?

- Kandidati međusobno komuniciraju. Očekujem i priželjkujem da će na kraju, u organima stranke i među kandidatima doći do dogovora, i da će biti jedan kandidat za predsednika - naglasio je Glamočak.

Za predsednika SDS iz baze su zasad predloženi aktuelni lider Vukota Govedarica, predsednik GO Milan Miličević, potpredsednik stranke Mićo Mićić i visoki stranački funkcioner Mirko Šarović.

NA SKUPŠTINI 400 DELEGATA

SKUPŠTINA SDS brojaće oko 400 delegata iz cele Srpske. Zasad je enigma Doboj, koji bi trebalo da ima 37 delegata, ali u SDS smatraju, da pošto stranka u Doboju nakon raspada i odlaska Obrena Petrovića u SNSD, skoro pa i da ne postoji, broj od 37 delegata nije realan!