Dekan banjalučkog fakulteta bezbednosnih nauka Predrag Ćeranić i dekan beogradskog Fakulteta bezbednosti Vladimir Cvetković dogovorili su danas niz zajedničkih aktivnosti sa ciljem daljeg jačanja akademske saradnje.

Posle sastanka, kome je prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, Ćeranić je naglasio značaj razmene iskustva kao i sveukupne saradnje dve visokoškolske ustanove.

- Izuzetno smo zadovoljni postignutim dogovorom i mi iz Banjaluke smatramo da sporazum o specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije ne sme da ostane slovo na papiru već da to mora biti sastavni deo našeg društvenog života, rekao je Ćeranić novinarima.

Ćeranić je napomenuo da je bezbednost danas dio svake sfere društvene aktivnosti, pa i akademske.

Pročitajte još - Dane Filozofskog fakulteta Pale obeležiće „Nauka i kultura“


- Shodno tome postigli smo određene dogovore o zajedničkim aktivnostima i u oblasti razmene nastavnika, studenata, zajedničke saradnje na tom polju, ali i vrlo važne izdavačke delatnosti, rekao je Ćeranić.

Prema njegovim rečima, predstavnici banjalučkog fakulteta uskoro treba da učestvuju na okruglim stolovima u Srbiji gde će se govoriti o uvođenju novog predmeta bezbednosna kultura ili bezbednost i zaštita.

Ćeranić je napomenuo i da banjalučki Fakultet bezbednosti planira da to isto predstavi Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu.

- Iskustva iz Srbije su nam uvek dobrodošla u smislu njihove primene u Srpskoj, rekao je on, dodavši da su na jesen planirane sportske aktivnosti dva fakulteta sa moskovskim Fakultetom bezbednosti.

Cvetković je naglasio da su dva fakulteta veoma srodna, kako po programu tako i po ciljevima i načinu na koji rade u svojim akademskim sredinama.

- Dva fakulteta imaju i mogućnost da razvijaju zajedničku izdavačku delatnost i za knjige koje su interesantne ne samo stručnoj već i široj javnosti, rekao je on.

Cicović je istakao da je Predstavništvo, u okviru programskog opredelenja jačanja i podsticanja saradnje u oblasti obrazovanja između Republike Srpske i Srbije organizovalo današnji sastanak.

- Sastanak sa beogradskim Fakultetom bezbednosti, koji je sigurno u regionu fakultet koji zauzima vodeće mesto u oblasti obrazovanja, jeste posebno značajan jer će naš Fakultet biti u prilici da na najbolji način i sa nekim ko želi da prenese iskustva svakodnevno radi i da postiže što bolje rezultate, rekao je on.

D. L.