Sa banjalučkog aerodroma u četvrtak će po prvi put u njegovoj istoriji poleteti avion za Atinu, glavni grad Grčke, u organizaciji turističke agencije "Kontiki travel" iz Srbije.

Direktor preduzeća "Aerodromi Republike Srpske" Milan Račić rekao je da se ovim letom nastavlja uspešna saradnja sa "Kontikijem" nakon što su uvedeni letovi za Tursku.

On je rekao da je rasprodat današnji let za Grčku od 17.10 časova, te da je za stanovnike Banjaluke i Srpske važno da imaju mogućnost da odlaze na nove destinacije.

-Očekujemo nastavak saradnje sa `Kontikijem` i naredne godine, jer će se verovatno planirati uvođenje letova na nove destinacije, rekao je Račić na konferenciji za novinare u banjalučkom hotelu "Bosna".

Uz podatak da usluge "Aerodroma" koristi i dosta stranaca, Račić je otkrio da je, zaključno sa aprilom ove godine, usluge tog aerodroma koristilo 12.640 putnika, te da je ovogodišnji plan da ih bude 200.000.

Pročitajte još - Prvi let Er Srbije na liniji Beograd-Banja Luka 1. decembra

Račić je rekao da "Aerodromi" i dalje pregovaraju o letu za Moskvu, uvođenju određene turističke linije i dovođenju kineskih turista, te da rejtingu i razvoju ovdašnjeg avio-saobraćaja ne doprinosi objavljivanje dezinformacija, poput nedavne o navodnoj liniji Teheran /Iran/ - Banjaluka, koja je demantovana.

Zamenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da banjalučki aerodrom treba da koristi građanima za odlaske, ali i da bude mesto putem kojeg će u Banjaluku i Srpsku dolaziti što više turista i ljudi.

-Banjaluka želi u tom smeru da postane regionalni centar, što nije moguće bez funkcionisanja Aerodroma. Obaveza grada i Vlade jeste da stvara uslove da aerodrom funkcioniše na tom planu, za šta se izdvajaju i značajna sredstva, rekao je Amidžić.

On je obećao da će Grad nastaviti da podržava Aerodrom čije aktivnosti, u saradnji sa avio-kompanijom "Rajaner" u grad već dovode više turista nego ranije.

-O tome govori zauzetost hotelskih kapaciteta koje treba povećavati i u njih ulagati, rekao je Amidžić.

Predstavnik agencije "Kontiki travel" Vedran Jokić rekao je da su letovi za Atinu uvedeni na osnovu pozitivnih iskustava ovdašnjih putnika koji su lani u devet navrata leteli za Tursku.

-Ostvarujemo njihove želje za letovima za Grčku. Tih letova će ove godine biti devet, a posljednji let za Atinu iz Banjaluke biće 9. septembra. Takođe, ove godine ćemo imati i 16 letova za Tursku", rekao je Jokić.

On je dodao da su karte rasprodate i za drugi let za Atinu, planiran za 30. jun, te pozvao građane da rezervišu svoja mesta za naredne letove.