U Trebinju je u utorak otvoren revitalizovani dok na reci Trebišnjici odakle je zaplovilo deset tradicionalnih lađa, čime je proširena turistička ponuda ovog grada.

Lađe, koje su svojevremeno bile atrakcija na Trebišnjici, po starim nacrtima je napravio majstor Arif Čustović u okviru projekta "Život na granici BiH - Crne Gore stare staze bezvremenog nasleđa i tradicije u koji je uloženo 330.000 evra.

Koordinator projekta Miljan Vuković naveo je da će narednih nekoliko dana biti besplatna vožnja barkama, a nakon toga će se naplaćivati.

On je dodao da je ovim projektom je u ranijem periodu obuhvaćeno više aktivnosti. - Osim lađa valorizovano je 40 kulturno-istorijskih objekata i lokacija, a kulturno-istorijsko blago na području Hercegovine stavili smo u turističku funkciju, rekao je Vuković.

PROČITAJTE JOŠ - Trebinje: Pravi dragulj Hercegovine

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je ovaj projekat naročito važan za Trebinjce, jer će obogatiti turističku ponudu grada, a ima i kulturni i infrastrukturni značaj.

Samostalni savetnik u Sekretarijatu za projekte i investicije opštine Nikšić Milijana Kovač rekla je da, osim promovisanja turizma, ovaj projekat prekogranične saradnje ima još jednu značajnu komponentu, a to je jačanje prijateljskih odnosa i stvaranja osnove za nastavak saradnje BiH i Crne Gore.

Šef kooperacije u delegaciji Evropske unije Rikard Maša rekao je da EU uvek rado podržava ovakve projekte prekogranične saradnje, jer ljudi u pograničnim područjima imaju iste planove i ciljeve.

Projekat "Život na granici BiH-Crne Gore stare staze bezvremenog nasleđa i tradicije" finansirala je EU, a sufinansirale su ga Kulturni centar i grad Trebinje, te Centar za kulturu Plužine u Crnoj Gori.