VLADA Republike Srpske dostavila je poslanicima Narodne skupštinu RS amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS. Prvim amandmanom briše se član o uspostavljanju rezervnog sastava policije. U obrazloženju se navodi da je MUP RS u proteklom periodu proveo dodatne analize, te je utvrđeno da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži period i dodatna sredstva kako bi se stavio u operativnu funkciju.


Pročitajte još: MUP RS povlači rezervni sastav, a uvodi "Žandarmeriju"


- Ministarstvo će u narednom periodu izvršiti reorganizaciju postojećih interventnih snaga. Na ovaj način biće u mogućnosti brže i efikasnije odgovoriti na sve bezbednosne izazove sa kojima se suočavamo i koje možemo očekivati u narednom periodu – navedeno je.

Ostali amandmani odnose se na brisanje zakonskih članova koji su bili u vezi sa rezervnim sastavom, a naglašeno je samo da su amandmani razmatrani i prihvaćeni juče na telefonskoj sednici Vlade Republike Srpske.


Pročitajte još: MUP Republike Srpske dobija dva "Despota"


Ministarstvo unutrašnjih poslova RS juče je, dan uoči početka rasprave u Narodnoj skupštini RS, saopštilo da je donesena odluka da se iz Predloga zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, povuče član koji se odnosi na formiranje rezervnog sastava policije.

Odlučeno je i da Jedinica za podršku promeni naziv u Žandarmerija, te da će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima.

Tokom današnjeg nastavka skupštinskog zasedanja, sve do dolaska ovog zakonskog predloga na dnevni red, poslanici nisu dobili amandmane niti izmenjen tekst zakona, zbog čega su negodovali uglavnom poslanici opozicije.

-Kakva je to odgovornost MUP-a RS i ministra koji i ne dođe na sednicu. Ne povući takav zakon, a povući ključne članove... To je stvarno lakrdija – kazao je šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić.

Predsednik skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović je rekao da je stvar predlagača treba li delovati amandmanski, te dodao da se po poslovniku amandmani mogu predložiti sve dok traje rasprava.