Uvođenje kulturnih sadržaja u zatvorske zidine moglo bi pomoći resocijalizaciji zatvorenika, a takvu praksu primenjuju u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka, gde je održan koncert ansambla “Banjalučki vez”, odnosno bivšeg Gradskog tamburaškog ansambla Zdravka Ćosića.


Koncert u KPZ Banjaluka je počeo minutom ćutanja zatvorenika i zaposlenih u čast nedavno preminulog vođe ansambla, istaknutog banjalučkog kompozitora Zdravka Ćosića.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka Goran Selak istakao je da organizovanje kulturnih događaja u ovoj ustanovi uvek ima pozitivan uticaj i da se organizovanjem ovakvih manifestacija obogaćuju kulturrno prosvetne aktivnosti.

Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje doprinose resocijalizaciji, ali i razvijanju kreativnosti kod osuđenih osoba. Takođe, jedan ovakav događaj kao što je nastup naših banjalučkih tamburaša, ima veliki uticaj na pozitivnu atmosferu u ustanovi i predstavlja veliki događaj za zatvorenike. Organizujemo još mnoge kulturno-umetničke događaje u kojima učestvuju zatvorene osobe, ali ovaj koncert je svakako nešto što su čekali i o čemu će pričati danima nakon koncerta – istakao je Selak.


PROČITAJTE JOŠ: KPZ Banjaluka: Pohvale i od evropskih institucija


Kazneno-popravni zavod Banjaluka nedavno je dobio priznanje Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnih i ponižavajućih radnji i postupaka (CPT) te je naveden kao ustanova za primer.


Pohvale i visoke ocene za rad dobili su i od Ministarstva pravde Republike Srpske, Ministarstva pravde BiH i Nezavisne komisije Parlamentarne Skupštine BiH za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava.


Foto: KPZ Banja Luka