Glavni razlog zbog kojeg se pristupilo izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u Republici Srpskoj jeste to što je bio sporan njegov deo koji se odnosi na davanje saglasnosti za angažovanje asistenta u osnovnim školama za rad sa decom sa poteškoćama u razvoju ukoliko su obezbeđena materijalna sredstva.


Načelnik Odelenja za osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske Gordana Dukić rekla je da je Ustavni sud Srpske osporio član koji se odnosi na potrebu davanja ove saglasnosti za angažovanje ovih asistenata ukoliko su obezbeđena materijalna sredstva.


Ona je navela da se nakon toga pristupilo brisanju osporene norme, jer izaziva pravnu nesigurnost kod učenika kojima je potrebna takva podrška. - Škola je dostupna svakome pod jednakim uslovima, a osnovno obrazovanje i vaspitanje je besplatno i obavezno, rekla je Dukićeva novinarima u Banjaluci pre javne rasprave o ovom nacrtu zakona.Ona je navela da je cilj poboljšati primenu inkluzije i efikasnost vaspitno-obrazovnog procesa, odnosno refleksivnu praksu. - Uočili smo i da imamo 34 osnovne centralne škole sa manjim brojem odelenja od 14, koliko je zakonom predviđeno da bi škola zadržala status, zbog čega smo olabavili normu, a sve te škole će biti razmatrane, dodala je Dukićeva.


PROČITAJTE I: Trivić: U septembru reforma obrazovanja i više prakse


Prema njenim rečima, u zakonu su precizirani i uslovi osnivanja privatne škole.


Ona je podsetila da je zakonom predviđeno i da, kako bi deca bila bezbednija, proslava male mature bude organizovana u prostorijama škole ili u kulturnim i sportskim ustanovama u lokalnim zajednicama, a ne u ugostitljskim objektima kao do sada.


Direktor Osnovne škole "Branko Radičević" u Banjaluci Darija Mićić rekla je da je za ovu obrazovnu ustanovu, koja će u idućoj školskoj godini imati 1.800 učenika u 71 odelenju, najvažniji deo izmena zakona koji se odnosi na inkluziju.


Mićićeva je navela da ova škola ima 12 asistenata koji rade sa decom sa poteškoćama u razvoju i veoma je bitno da i dalje budu tu da bi deca ravnopravno učestvovala u procesu osnovnog obrazovanja.


Javne rasprave, u kojima učestvuju direktori, pedagozi i sekretari, u narednom periodu biće održane i u Derventi, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku i Bijeljini.