U MODRIČKOJ fabrici obuće "Alfa" pušten je u rad novi proizvodni pogon, u čiju izgradnju je uloženo više od dva miliona maraka, a u njemu će biti zaposleno 80 novih radnika. Svečanim presecanjem trake, novi pogon predali su radnicima Radovan Višković, predsednik Vlade RS, načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i vlasnik fabrike obuće "Alfa" Ilija Jevtić.

- Ova fabrika, sa više od 450 radnika, kompletnu proizvodnju izvozi za austrijskog kupca. Vlada Srpske podržava ovakva preduzeća, jer se bez realnog sektora i novih radnih mesta ne može kretati napred - rekao je Višković.

Fabrika obuće "Alfa" je obeležila i 30 godina uspešnog rada. Nastala je u teškim vremenima, kao porodična fabrika sa tridesetak radnika, pregurala je rat i posleratne teške uslove poslovanja.


Pročitajte još: Cipele iz Modriče idu u svet


- Sa ponosom mogu reći da zapošljavamo 480 radnika i da smo po broju zaposlenih najveća fabrika u Modriči. Proizvodimo ortopedsku obuću za austrijsku firmu "Hegel Rolens". Plate se kreću od 700 do 1.200 maraka. U novom pogonu biće zaposleno 80 novih radnika, a do kraja godine zaposlićemo još 40 - rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, najveći problem u ovoj branši predstavlja to što obućari iz škole izlaze bez znanja, kao i odliv sposobne radne snage. I pored toga fabrika nedeljno proizvede 40.000 pari obuće.


RAZVOJ MODRIČE

MLADEN Krekić, načelnik opštine, sa ponosom je istakao da je Modriča malo gradilište u ovom trenutku.

- Uskoro će biti otvoren i novi tržni centar, koji će takođe zaposliti 80 radnika. Završavamo još jedan kružni tok, gradi se nekoliko stambenih zgrada. Sve to Modriču svrstava u razvijene opštine - zaključio je Krekić.