Vlada Republike Srpske smatra da treba promeniti koncept Fonda za reformu javne uprave u BiH jer se dosadašnji pokazao kao neefikasan za Srpsku, rekla je ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić.

- Za sve ove godine upali smo u administrativni sistem, pri čemu smo poslednje tri godine rada finansirali obuke rada na računaru. Niko me ne može ubediti da je to reforma - istakla je Rešićeva.

Ona je dodala da Vlada nije protiv reforme javne uprave i istakla da Republika Srpska od 2016. godine traži drugačiju koncepciju.


PROČITAJTE JOŠ:
Festivalom domaćih proizvoda do napretka u privredi

- Fond za reformu javne uprave BiH, od osnivanja 2006. godine ima koncept koji se pokazao kao neefikasan za Srpsku. Imamo dva drugačije politički koncipirana entiteta i ne možemo raditi na isti način da bismo došli do istog cilja - navela je Rešićeva.

Ona je rekla da Srpska sama sprovodi reforme jer jedina ima ministarstvo koje se bavi ovim pitanjima i podsetila da je RS sama uradila sve što se tiče elektronskih matičnih knjiga od 2012. godine, bez sredstava iz Fonda.

S druge strane, koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan izjavio je da je Fond za reformu javne uprave u BiH blokiran time što je Vlada Republike Srpske odbila da potpiše aneks memoranduma o razumevanju, čime "pravi štetu ne samo drugima, već i sebi i svojim građanima".

Lejla Rešić Foto Novosti

- BiH ne može ispuniti jedan od ključnih uslova za pristupanje Evropskoj uniji, jer Vlada Republike Srpske i dalje svesno opstruiše proces reforme javne uprave - izjavio je Ćuzulan.


NEOBAVEŠTENI

Ćuzulan ističe da se "ignorantski odnos" vlasti u RS ogleda u činjenici da Vlada RS ne želi sinhronizovanu reformu javne uprave na celom području BiH, već usvaja i donosi zaseban program o kojem Kancelarija koordinatora nije ni informisana.