NAKON celodnevnog zasedanja i rasprave Narodna skupština Republike Srpske podržala je izjavu Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, koji je pokrenuo proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa nakon što su ga druga dva člana Predsedništva BiH preglasala tražeći da Hrvatska obustavi izgradnju mosta Pelješac dok se ne reši pitanjegranice na moru. Za odluku o vitalnom nacionalnom interesu koji je pokrenuo Dodika , glasalo je 60 poslanika što je i više od dve trećine koliko je bilo potrebno da se potvrdi ova odluka.

Pročitajte još: Sednica Predsedništva BiH u Sarajevu. Zaustavlja se gradnja Pelješkog mosta?

Inače rasprava u Narodnoj skupštini je bila sve samo ne rasprava o vitalnom interesu. Skoro četiri sata je trajala rasprava na relaciji sa jedne strane Milorad Dodik, a sa druge opozicioni poslanici Draško Stanivuković, Nebojša Vukanović i Jelena Trivić. Uz spominjanje članova porodica, pominjanje diktature, optužbi za kriminal i korupciju kao i ko je ko na političkoj sceni najmanje se govorilo o povređenom vitalnom interesu Republikr Srpske. Kada se i dotaklo ove teme iz opozicije su bili stava da se kroz ovu sednicu Skupštine bespotrebno brane interesi Hrvata i Hrvatske a sa kojima RS ima mnogi ne rešenih pitanja. Ipak vlast i Dodik su opoziciji objašnjavali da pozivanje na vitalni interes nema veze sa odbranom Hrvatske i njenih interesa već da se ne sme dopustiti preglasavanje srpskog člana Predsedništva BIH, ni na ovom primeru ni na bilo kojem drugom.


Pročitajte još: Dodika nameštaju na nišan gulenista


Narodna skupština je usvojila i Zaključke kojima će se tražiti od Hrvatske rešavanje spornih pitanja sa Republikom Srpskom, od odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori, pa do linija razgraničenja oko reke Uni. Takođe je predloženo i da se formira parlamentarna komisija RS koja će sarađivati sa Srbima u Hrvatskoj.